Читај ми!

Za napad osumnjičen 18-godišnji Čečen, Makron poručuje da teroristi neće deliti Francusku

Muškarac koji je ubio srednjoškolskog nastavnika zbog toga što je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda "gađao" je slobodu izražavanja, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron. Francuski mediji navode da je za napad osumnjičen 18-godišnji Čečen.

Emanuel Makron je napad okarakterisao kao islamski terorizam.

"Naš sugrađanin je ubijen zbog toga što je predavao, učio decu slobodi govora, slobodi da veruju i da ne veruju. On je žrtva terorističkog napada", rekao je Makron u blizini škole u predgrađu Pariza u kojoj je profesor ubijen.

Uputio je poruku svim francuskim prosvetnim radnicima.

"Želim svim nastavnicima u Francuskoj da kažem da smo uz vas, da će čitava nacija biti uz vas i danas i sutra, kako bi vas zaštitila i omogućila vam da radite svoj posao. Islamski terorizam neće pobediti niti podeliti Francusku", poručio je francuski predsednik.

Muškarac, kojeg je francuska policija usmrtila nakon što je on nožem odsekao glavu profesoru istorije u predgrađu Pariza, imao je 18 godina i poreklom je iz Čečenije, preneli su francuski mediji.

Identitet osumnjičenog nije objavljen u javnosti. Francuski mediji izvestili su da je osumnjičeni 18-godišnji Čečen, rođen u Moskvi. Ta informacija nije mogla odmah da bude potvrđena, prenosi AP.

Ubijeni nastavnik istorije navodno je otvorio diskusiju sa učenicima o karikaturama islamskog proroka Muhameda.

Svedoci sa lica mesta navode da su čuli napadača kako uzvikuje "Alahu akbar".

Francusko antiterorističko tužilaštvo otvorilo je istragu za ubistvo, kako se sumnja, sa terorističkim motivom.

U Francuskoj je tokom proteklih nekoliko godina zabeležena serija nasilnih napada koje su izveli islamistički ekstremisti među kojima je i napad i na satirični časopis "Šarli Ebdo" pre pet godina.

Pre četiri godine naoružani muškarac uleteo je kamionom među ljude koji su slavili Dan Bastilje u francuskom gradu Nici. Ubijeno je 86 ljudi i ranjeno desetoro. U Parizu je 2015. napadnuto istovremeno nekoliko klubova u kojima je stradalo 130 ljudi, a skoro 400 ranjeno.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се