Читај ми!

Nagorno-Karabah: Jermenija i Azerbejdžan daleko od prekida vatre

U regionu Nagorno-Karabaha situacija se ne smiruje. Dok Baku tvrdi da je Jermenija granatirala četiri okruga oko Nagorno-Karabaha, Jerevan navodi da su na meti jermenske snage na severu i jugoistoku regiona.

Алијев: Kонфликт најбоље решити војно-политичким средствима

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да је најприхватљивије да се јерменско-азербејџански сукоб у Нагорно-Kарабаху реши војно-политичким средствима.

"Сада смо у процесу решавања проблема војним средствима. Желимо да се овај процес реши што пре како бисмо почели дипломатски процес. Kонфликт не може да се реши само војним средствима", рекао је Алијев за турски НТВ канал, а преноси Тас.

Додао је да после жестоких борби, стране морају да мисле на мировни договор и он мора да се постигне политичким средствима.

"Тако да је војно-политички начин за решење сукоба најприхватљивији", рекао је Алијев.

Лавров и Чавушоглу подржали мирно решење сукоба

Министри спољних послова Русије и Турске Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу истакли су у телефонском разговору да нема алтернативе мирном решењу сукоба у Нагорно-Kарабаху.

"У оквиру редовних руско-турских контаката на највишем нивоу, они су разговарали о ситуацију у Нагорно-Kарабаху. Министри су истакли да нема алтернативе мирном решавању проблема", објавило је руско министарство.

Лавров и Чавушоглу су нагласили да је потребно строго поштовати одредбе договора из Москве о прекиду ватре.

Истакли су да је неопходан хитан прекид ватре у региону уз одобрење контролних механизама за његову примену, преноси Тас.

(Танјуг

Нагорно-Карабах: број страдалих војника премашио 600

Министарство одбране Нагорно-Карабаха саопштило је да је регистровало још 49 жртава међу својом војском.

Овим је број погинулих у војсци порастао на 604 откако су 27. септембра избиле борбе са азербејџанским снагама, преноси Ројтерс.

(Танјуг) 

Јерменија: Турска забранила летове хуманитарне помоћи

Јерменија је оптужила Турску да не допушта авионима који превозе хитну помоћ да корисе њен ваздушни простор, а нове борбе око енклаве Нагорно-Карабах прете да регион увуку у хуманитарну кризу, преноси Ројтерс.

Зарех Синанијан, јерменски високи комесар за питања дијаспоре, рекао је да се одлагање испоруке 100 тона помоћи из САД одлаже јер је Турска забранила летове хуманитарне помоћи за Јерменију над њеним ваздушним простором.

Турско министарство одбране није одговорило на ове наводе.

(Танјуг) 

Баку: Азербејџанска војска задржала "оперативну предност" дуж линије фронта

Азербејџанско министарство одбране саопштило је да је његова војска задржала "оперативну предност" дуж линије контакта са Нагорно-Карабахом, али да је ситуација у правцима Агдере-Агдам и Физули-Хадрут-Џабраил остала напета.

Из тужилаштва тврде да су два цивила рањена гранатирањем у Агдаму.

(Танјуг) 

Azerbejdžanske oružane snage nastavile su intenzivno artiljerijsko granatiranje severnih i jugoistočnih pravaca linije kontakta u Nagorno-Karabahu, napisala je na svojoj stranici na Fejsbuku sekretarka za štampu Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

"Relativno stabilna napetost nastavila se preko noći u konfliktnoj zoni Arcah–Azerbejdžan", rekla je Stepanjanova, prenosi Tas.

"Ujutro je neprijatelj nastavio aktivnu artiljerijsku vatru u severno-jugoistočnim pravcima", dodala je sekretarka.

S druge strane, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Jermenija granatirala četiri okruga oko Nagorno-Karabaha.

"Oštro kršeći režim humanitarnog prekida vatre, jermenske oružane snage granatiraju teritorije okruga Goranbodž, Terter, Agdam i Agdžabedin", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenosi Tas.

Na razgovorima kojima je posredovala Rusija održanim u Moskvi 9. oktobra, Azerbejdžan i Jermenija dogovorili su se o prekidu vatre.

Odluka je stupila je na snagu u subotu, 10. oktobra, u 12.00 po lokalnom vremenu iz humanitarnih razloga, kako bi se razmenili zatvorenici i pronašla tela ubijenih u borbama.

Međutim, obe strane se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво