Uklanjanje Musavija ravno katastrofi

Sin nedavno preminulog iranskog verskog vođe i disidenta Huseina Alija Montazerija, Said kaže da bi hapšenje ili ubistvo vođe opozicije Hoseina Musavija imalo "katastrofalne posledice" po Iran.

Hapšenje ili ubistvo vođe iranske opozicije Mir Hoseina Musavija moglo bi da ima "katastrofalne posledice" po Islamsku Republiku, izjavio je u intervjuu nemačkom nedeljniku "Špigel" sin nedavno preminulog iranskog verskog vođe, disidenta Huseina Alija Montazerija.

Said Montazeri smatra da je ubistvo Musavijevog nećaka tokom demonstracija protiv vlade 27. decembra "jedna vrsta poslednjeg upozorenja Musaviju".

"Ne znam da li će i njega jednog dana ubiti, ili će ga režim uhapsiti. To bi moglo da ima katastrofalne posledice", rekao je Montazeri u intervjuu nemačkom nedeljniku.

Musavi je juče izjavio da je spreman da žrtvuje život za sprovođenje reformi u Iranu nakon spornih predsedničkih izbora u toj zemlji, na kojima je Mahmud Ahmadinežad ponovo izabran za šefa držzave, a koji su bili povod za nasilne proteste.

U intervjuu "Špigelu" Montazeri je rekao da se nada da neće doći do krvoprolića, da će se iranski lideri "urazumiti" i pozvao Ahmadinežada da podnese ostavku.

"I dalje se nadam da će se vlastodršci urazumiti i napraviti kompromise i krenuti putem nacionalnog pomirenja. Ukoliko to ne učine, moja država će biti u mnogo težem stanju nego što je sada", rekao je Montazeri.

Reformisti tvrde da je u nasilju u Iranu od juna ubijeno više od 70 ljudi. Vlast tvrdi da je stradala polovina od tog broja, uključujući i pripadnike Basidža, iranske policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара