Premijer Jermenije: Za sukob u Nagorno Karabahu nema vojnog rešenja

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da pregovori o Nagorno Karabahu treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli, u formatu Minske grupe, ali da pre svega treba zaustaviti nasilje.

Nikol Pašinjan je sinoć za televiziju Rosija 1 izjavio da za konflikt u Nagorno Karabahu nema vojnog rešenja.

Pašinjan smatra da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rešenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a.

Međutim, dodao je da je za takve pregovore potrebna "odgovarajuća atmosfera", prenosi jermenska novinska agencija Armen pres.

"Što se nas tiče, pregovori treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli. To je format kopredsedavajućih Minske grupe", rekao je Pašinjan, ali je dodao da je o pregovorima teško govoriti u trenutku kada su u toku vojne operacije.

Zato pre svega treba zaustaviti nasilje, poručio je Pašinjan.

"Azerbejdžan bi trebalo da prizna da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rešenje. To nije počelo ni od čega. Dugo vremena azerbejdžanska vlada je vršila anti-jermensku propagandu i dugo vremena je pretila da, protivno svim međunarodnim pozivima, planira da pitanje Nagorno Karabaha reši silom", naglasio je Pašinjan.

Nada se da će Azerbejdžan sada, kada, kako je rekao, nije uspeo da sprovede planove svog vojnog rukovodstva, shvatiti da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rešenje.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsedništva Minske grupe - Francuske, Rusije i SAD - ponovili su u utorak apel kopredsedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rešenje sukoba.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво