Vodeni topovi i hapšenja nakon iznenadne inauguracije Lukašenka

Policija je Minsku upotrebila vodene topove i počela da hapsi demonstrante, koji su izašli na ulice pošto je Aleksandar Lukašenko položio zakletvu za novi mandat, uprkos protivljenju opozicije.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Minska, nakon iznenadne inauguracije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Opozicija je pozvala na hitnu kampanju građanske neposlušnosti nakon polaganja zakletve.

Ljudi su marširali kroz grad sa opozicionim zastavama, dok su vozači automobila trubili u znak solidarnosti, navodi Rojters.

Policija je Minsku upotrebila vodene topove i počela da hapsi demonstrante.

Na jednom od transparenata koji su učesnici protesta nosili pisalo je: "Ako imaš 80 odsto, zašto nas se plašiš?", čime se aludira na Lukašenkove navode da je na predsedničkim izborima 9. avgusta osvojio 80 odsto glasova.

Ruska agencija Interfaks objavila je da je nekoliko osoba povređeno kada su upotrebljeni vodeni topovi, dok je agencija RIA novosti navela da je više od deset osoba zadržano u pritvoru.

Bivši kandidat na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska ocenila je da je današnja inauguracija Lukašenka njegov pokušaj da sebe proglasi legitimnim i poručila iz egzila u Litvaniji da je ona jedini lider koga je izabrao narod

Protesti potresaju Belorusiju od predsedničkih izbora prošlog meseca, na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko pobedio, dok protivnici tvrde da su rezultati glasanja namešteni.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво