Evropski parlament usvojio rezoluciju o Belorusiji, Lukašenko tvrdi da nije bilo nameštanja izbora

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da toj zemlji ne treba da Evropski parlament ili bilo ko drugi odobri rezultate predsedničkih izbora, koji su održani 9. avgusta.

"Održali smo izbore u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje i ne treba nam nikakvo priznanje", rekao je Lukašenko povodom rezolucije Evropskog parlamenta o Belorusiji, ističući da su izbori bili legitimni, prenosi Tas.

Lukašenko tvrdi da nije bilo nikakvih nameštanja ili falsifikovanja glasova tokom izbora.

"Mogu da se zakunem - nije bilo laži tokom izbora, namestiti 80 odsto glasova je nemoguće", rekao je Lukašenko na forumu "Za Belorusiju" u Minsku. Predsednik Belorusije izjavio je da je ta zemlja prinuđena da zatvori granicu sa Poljskom i Litvanijom, kao i da pojača granične kontrole sa Ukrajinom.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Belorusiji, u kojoj se navodi da je takozvani opozicioni Koordinacioni savet "privremeni predstavnik naroda" u toj zemlji, a institucije EU pozivaju da mu pomognu. 

Rezolucije EP nisu obavezujuće, već imaju snagu preporuke, napominje Tas.

Kako se navodi u dokumentu, EP "pozdravlja Koordinacioni savet kao privremenog predstavnika naroda koji zahteva demokratske promene u Belorusiji".

U tom pogledu, kako se dodaje, ponavlja se poziv "beloruskog naroda za organizovanjem novih, slobodnih i fer izbora što je pre moguće, pod međunarodnim nadzorom", koji bi predvodila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a u skladu sa međunarodno priznatim standardima.

Rezolucijom se pozivaju Evropska komisija, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU i Evropski savet da pruže pomoć "beloruskoj demokratskoj opoziciji, uključujući Koordinacionom savetom predvođenom Svetlanom Tihanovskom".

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora, na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu sa osvojenih 80.1 odsto glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je zvanično osvojila 10,12 odsto glasova.

 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво