Iranske vlasti pozvale ambasadora Nemačke zbog tvita o Afkariju

Nemački ambasador Hans-Udo Mucel pozvan je u iransko ministarstvo spoljnih poslova nakon što je njegova ambasada kritikovala pogubljenje rvača Navida Afkarija, prenosi AP.

Iranska državna novinska agencija IRNA prenosi da je zvaničnik iz iranskog ministarstva spoljnih poslova nemačkom ambasadoru na sastanku rekao da tvit u vezi sa rvačem Navidom Afkarijem predstavlja mešanje u unutrašnje poslove zemlje i snažno se usprotivio ovom potezu.

Iranski zvaničnik je rekao da je mešanje u nezavisne pravosudne procese u Iranu neprihvatljivo. Nemačkog ambasadora je savetovao da ambasada ne bi trebalo da prekorači svoje diplomatske dužnosti.

Nemačka ambasada je ranije u toku dana na Tviteru objavila post u kojem je navela da je jako iznenađena egzekucijom Navida Afkarija i sugerisala da je ovaj potez iranskih vlasti deo napora da se ućutkaju glasovi neistomišljenika.

Iranske vlasti su pre dva dana pogubile 27-godišnjeg rvača Navida Afkarija, uprkos međunarodnim apelima da to ne učine, uključujući apel predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i američkog predsednika Donalda Trampa.

Afkari je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva Hasana Torkamana na protestima u Širazu. Njegov slučaj privukao je pažnju javnosti, koja smatra da Afkari predstavlja žrtvu režima, zbog toga što je učestovao na antivladinim protestima održanim 2018. godine.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво