Читај ми!

Protesti širom Belorusije – uhapšeno 774 demonstranata

Više desetina hiljada ljudi marširalo je u nedelju ulicama Minska, tražeći od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku, čime su protesti ušli u šestu nedelju.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova u Belorusiji je u nedelju održano skoro 30 protestnih aktivnosti, a ukupan broj demonstranata nije prešao 22.000.

Prema rečima, portparolke Ministarstva unutrašnjih poslova Olge Čemodanove 774 osobe su zadržane zbog kršenja zakona o javnim događajima, a samo u u glavnom gradu Minsku slobode je lišeno 500 ljudi, prenosi Tas.

U pritvoru će ostati 544 osoba do održavanja administrativnog postupka.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, demonstranti su oštetili tri policijska automobilia u gradu Novopolok i jedan demonstrant je napao policajce u gradu Mogilev.

U Brestu su pripadnici policije morali da upotrebe vodeni top da bi rasterali demonstrante kako bi obezbedili sigurnost saobraćaja.

Demonstranti su nosili transparente kritički nastrojene prema Rusiji, a AP ocenjuje da to pokazuje zabrinutost zbog planiranog današnjeg sastanka Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina.

To će biti njihov prvi kontakt u četiri oka od izbijanja nemira u Belorusiji posle predsedničkih izbora 9. avgusta koji su, prema tvrdnjama demonstranata i opozicije, bili namešteni.

"Izvor vlasti u Belorusiji je narod, ne Lukašenko i Kremlj", navodi se na jednom od transparenata koje su nosili demonstranti u Minsku.

Na drugom, na kojem su se nalazile fotografije Lukašenka i Putina, pisalo je: "Recite mi ko su Vam prijatelji i reći ću Vam ko ste".

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora, na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu sa osvojenih 80.1 odsro glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je zvanično osvojila 10,12 odsto glasova.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи