Majkrosoft: Ruski, iranski i kineski hakeri pokušavaju da utiču na izbore u SAD

Grupe iz Rusije, Kine i Irana pokušale su da hakuju ljude i organizacije koji su povezani sa predstojećim američkim predsedničkim izborima, saopštio je Majkrosoft.

Kompanija "Majkrosoft" u objavi na svom sajtu tvrdi da su strane grupe pojačale napore da utiču na ishod novembarskih predsedničih izbora.

Prema navodima "Majkrosofta", ista ruska hakerska grupa za koju su, kako se ističe, američki tužioci utvrdili da je prvenstveno odgovorna za napade na predsedničku kampanju Demokratske stranke 2016. godine nedavno je ciljala nacionalne i državne činioce u SAD i konsultante koji rade za republikance i demokrate.

Naglašava se da su se "taktike Rusa razvile od 2016. godine i uključuju verovatno automatizovane napade 'grube sile'".

U izveštaju se navodi da je ruska grupa ciljala više od 200 organizacija, a mnoge su, kaže Majkrsoft, "direktno ili indirektno povezane sa predstojećim američkim izborima, kao i političke organizacije u Evropi".

Američki Aj-Ti gigant nije precizirao broj organizacija koje su bile na meti iz Kine i Irana.

Tvrdi se da je na meti kineskih hakera bila kampanja kandidata demokrata Džoa Bajdena i najmanje jedne osobe koja je ranije bila u administraciji aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

"Cilj Kineza i Iranaca – nalozi službenika Trampove administracije"

"Majkrosoft" napominje da su maja i juna ove godine "iranski hakeri su pokušali da se prijave na naloge službenika Trampove administracije i osoblja Trampove kampanje".

"Ono što smo videli u skladu je sa prethodnim obrascima napada koji ne ciljaju samo kandidate i osoblje u kampanji već i one sa kojima se savetuju o ključnim pitanjima", navodi se na sajtu "Majkrosofta".

Si-En-En piše da Majkrosoft ima timove koji prate sofisticirane hakerske grupe, a objavljeni izveštaj, kako se ocenjuje, pruža "najdublji uvid u to kako hakeri ciljaju ovogodišnje izbore".

Američka televizijska mreža tvrdi da su se već su se pojavili neki dokazi o navodnim naporima Moskve, uključujući prošlonedeljnu najavu "Fejsbuka" da je "trol grupa" koja je bila deo ruskog pokušaja da se umeša u američke predsedničke izbore 2016. ponovo pokušava da utiče na stavove Amerikanaca.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара