Tramp ili Bajden – trka se zahuktava

"Ako on pobedi, Kina će postati gospodar Amerike" – i stilski i politički, ovakve reči može da izgovori samo Donald Tramp. Namenio ih je onim Amerikancima koji razmišljaju da li da glasaju za Džozefa Bajdena. Bajden poručuje da će okončati doba tame u Americi, kako je opisao Trampovu eru. Ko trenutno bolje stoji? Da li će Bajden na izborima proći kao Hilari Klinton ili će Tramp ostati bez drugog mandata?

Uprkos svemu, Donald Tramp je 2016. postao predsednik Sjedinjenih Država.

Uprkos svim potezima kojima je tokom mandata od sebe udaljio stručnjake u administraciji ali i dugogodišnje države saveznice, uprkos kontroverznim izjavama i još kontroverznijim tvitovima, uprkos procesu impičmenta, početkom ove godine bio je jasni favorit za pobedu i novi mandat. 

Nakon toga je došla korona i Džozef Bajden je počeo da dobija prednost.

Novinar i nekadašnji dopisnik Politike iz Vašingtona Momčilo Pantelić kaže da se sve preokrenulo sa koronavirusom.

"Prema poslednjim anketama zabrinutost zbog boleštine skočila sa 13 na preko 70 odsto. I Trapomva prednost se istopila, ekonomija je pala, nezaposlenost je porasla, pa sad opet opada i dalje visoka", rekao je Momčilo Pantelić.

Tramp je bio jedan od lidera koji je umanjivao značaj virusa, odbijao da nosi masku, u jednom momentu čak neslavno pretpostavio da bi izbeljivač mogao da pomogne obolelima, na šta je njegov protivkandidat Bajden tvitnuo: "Ne mogu da verujem da ovo moram da kažem, ali nemojte da pijete izbeljivač".

"Ako pogledamo Trampov govor na konvenciji koji je održao ispred Bele kuće, a ne u Šarlotu gde je bila konvencija, on je najslabije govorio i najslabije uspeo da opravda taj deo u kome govori kako je i zašto Amerika dobro prošla u toku krize sa kovidom 19. Mislim da mu narod nije preterano verovao i ako je imao druge elemente na kojima je insistiriao i poslao, ova je bila najtanja", naveo je Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

"Hilari Klinton je imala veću prednost nad Trampom od Bajdena" 

Da korona ipak neće zaustaviti Trampa veruje politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.  

Podseća da je prednost Hilari Klinton nad Trampom 2016. bila veća od one koju Bajden trenutno ima i da treba pratiti, ne samo ankete koje govore o podršci na nivou cele zemlje, već one u državama koje se opisuju kao kolebljive, odnosno u kojima se do kraja ne zna ko će da pobedi.

"Predsednik Tramp u nekoliko tih država već je pretekao Džoa Bajdena, a u drugima je smanjio smanjio prednost. Ankete pokazuju da je momentum trenutno na strani Donalda Trampa i tu su ključni delovi biračkog tela gde napreduje. To su manjine", kazao je Kesić.

Zanimljivo je da je danas takva država postala i Minesota koja tradicionalno podržava demokrate. Upravo se tamo dogodilo ubistvo Džordža Flojda, koje je pokrenulo masovne proteste, i koronu na neko vreme bacilo u drugi plan.

Bajden je tada slao poruke podrške Afroamerikancima, dok je Tramp uporno ponavljao da želi "red i zakon", ponavljajući mantru na kojoj je Ričard Nikson svojevremeno dobio izbore.

"Očekivano bi reakcija bila da je ta država postala još više plava, da je još više za demokrate. Međutim, kako su protesti bili nasilni, Tramp je uspeo da uz sebe mobiliše deo centralistički orijentisanih birača koji cene red i zakon i da su stali uz Trampa kao protest protiv toga što Bajden nije bio dovoljno odlučan da osudi nasilne proteste i sad imamo situaciju da se i u Minesoti približavaju dva kandidata", kazao je Milan Krstić.

Koronavirus izbrisao Trampove ekonomske uspehe 

Korona nije dovela u pitanje samo sposobnost sadašnje administracije da vodi zdravstvenu krizu. Virus je za par meseci srušio sve što je Trampova adminstracija postigla u ekonomiji.

Malo po malo, podrška Bajdenu došla je na čak deset procenata prednosti. 

Međutim, u poslednje vreme opada. Sada je na sedam posto, prednost za Trampa još daleka, ali ne i nedostižna.  

"Tu su dva ključna pitanja koja će da odluče ove izbore. To su percepcije glasača ko najbolje može da se izbori sa ekonomijom i tu i u ovim anketama Donald Tramp ima značajnu prednost, oko 55 odsto građana ima veće poverenje u njega nego u Džoa Bajdena", kazao je Obrad Kesić.

Milan Krstić je naglasio da je vrlo važno da Bajden u kampanji ne deluje dovoljno agilno.

"On je neko ko je i dalje prilično pasivan. Zapravo, doskoro je čitavu kampanju vodio iz svoje rezidencije, kako ga nazivaju "bunkera", u Delaveru. Sa druge strane, Donald Tramp je mnogo agilniji, njegova kampanja je mnogo agilnija u državama koje će odlučiti ishod izbora", istakao je Krstić. 

Bajdenova treća kandidatura 

Do marta, demokrate su delovale prilično mlako. Na kraju, ponovo nisu mogli da smognu snage i izaberu Bernija Sandersa, koji je za američke pojmove gotovo komunista, a koji je možda jedini mogao da parira Trampu.

Izabran je Džo Bajden, kome je ovo treća kandidatura za nominaciju. Poslednji put je izgubio od Obame posle čega je postao njegov potpredsednik.

Iako je bilo logično da se i sam kandiduje posle dva Obamina mandata, on je tu ulogu prepustio Hilari Klinton.

"Što govori da je on čovek bez šire podrške i u ovom trenutku favorit establišmenta koj ima porblem da okupi tu levlju struju koju je oličavao Sanders da glasaju za Bajdena. Kod njega je problem motivacija birača. On mora da pobedi ubedljivom crnačkom i latino većinom, jer bez te većine nijedan demokrata nije pobedio posle Lindona Džonsona 1964. godine", istakao je Momčilo Pantelić.

Od početka Trampovog mandata izašlo je nekoliko knjiga čiji je cilj bio diskreditovanje predsednika, što je kako-kada uspevalo, u zavisnosti od pisca.

Najveći publicitet dobila je najnovija knjiga o Donaldu Trampu. Zove se "Bes", a napisao ju je Bob Vudvard, novinar koji je otkrio aferu Votergejt. U njoj piše da mu je predsednik u razgovorima ove godine priznao da veruje da je korona smrtonosnija od gripa, ali da je namerno umanjivao opasnost ne želeći da širi paniku.  

Prvi TV duel 29. septembra

Još ima vremena do 3. novembra. Za one koji prate američke izbore ključni događaji slede od 29. septembra za kada je zakazan prvi TV duel.

"Verujem da će Tramp to iskoristiti i da će ići na to da ga izbombarduje što više u tim razgovorima, da ga destabilizuje i da insistira kako se tu vidi da Bajden nije kadar da obavlja taj posao kao što je predsenik SAD. Jer nema čvrstine, kako kaže Tramp. On ga zato zove 'Uspavani Džo'", naveo je Milan Krstić.

Momčilo Pantelić je naveo da će sa Bajdenom tokom duela biti "mrtva trka u pravljenju gafova".

"I Bajden je poznat po tome, samo na drugi način. Malo mu se zamota jezik, što Tramp koristi i kaže da ovaj nije sposoban i Bajden njemu uzvraća, ali najbolje mu je uzvraćao kad je ćutao", istakao je Pantelić.

Da dodatno ojača svoju bazu Tramp je iskoristio i potpisivanje sporazuma u Vašingtonu poršle nedelje, posebno tačku u vezi sa prebacivanjem ambasade Srbije u Jerusalim, i otvaranje ambasade Kosova u istom gradu.

"Dve grupe glasača su mu najvažnije. To su Jevreji, za koje je pitanje Izarela ključno pitanje kada se opredeljuju za koga da glasaju i druga grupa, koja mu je važnija su evangelisti, ti hrišćani su bili temelj njegove pobede na prošlim izborima", rekao je Obrad Kesić. 

Tramp ili Bajden – šta je bolje za Srbiju 

A da li je za Srbiju u svetlu potpisanog sporazuma sada još važnije da Tramp ostane u Beloj Kući? Da li bi Bajdenova administracija tek tako odbacila sve što je potpisano u Ovalnom kabinetu? 

"Svi naši funkcioneri su se izjašnjavali u prilog Trampu. Stvorena je i organizacija u SAD 'Srbi za Trampa'. Bilo je nekad Srbi za Buša, onda je on pobedio i doneo nezavisnost Kosova", kaže Momčilo Pantelić.

"Mislim da je dobro za Srbiju da se održi konatkt sa predsednikom, a to je lakše ako ostane Tramp ali treba napomenuti da je i sa Bajdenom psotojao direktan kontak kao potpredsednikom, bio 2016. poslednji put baš pred predsedničke izbore", naveo je Milan Krstić.

Kesić smatra da se ništa neće promeniti i ako pobedi Bajden.

"Može da se iskoristi percecija i tumačenje da se stvori druga slika, ako pobedi Bajden da će Priština, Sarajevo i drugi protivnici Srbije da rade na tome da se stvori percepcija da je to pobeda nad Srbijom ne samo Bajdena nad Trampom", kazao je Obrad Kesić.

Izborna trka u Americi je tesna i promenljiva. 

Knjiga Boba Vudvorda u kojoj se kaže da je Tramp opasan, nesposoban, bez moralnog kompasa, možda bi mogla da utiče na podršku sadašnjem predsedniku. 

Vudvord je siva eminencija u svom poslu i uvek citira pouzdane izvore. Mediji danas raspravljaju o tome da li će Vudvord posle Niksona srušiti još jednog predsednika ili je Tramp, kako neki kažu, kao teflon za koji se ništa ne lepi, a do izbora su ostala dva duga i nepredvidiva meseca. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво