Lukašenkova protivnica napustila zemlju

Glavna rivalka predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska otputovala je u Litvaniju, potvrdio je ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičijus.

Ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičijus napisao je Tviteru da se Svetlana Tihanovska nalazi na sigurnom.

"Svetlana Tihanovska je na sigurnom. Ona se nalazi u Litvaniji", napisao je Linkevičijus na Tviteru

Komitet za državne granice Belorusije potvrdio je da je kandidatkinja za predsednicu Belorusije napustila zemlju. 

Izborni štab kandidatkinje opozicije na predsedničkim izborima saopštio je da su beloruske vlasti primorale Svetlanu Tihanovsku da napusti zemlju uprkos krvavim demonstracijama protiv navodne pobede i reizbora Aleksandra Lukašenka.

"Vlasti su je izvele iz zemlje, nija imala izbora. Samo pet minuta pre upada policije, razgovarali smo o narednim potezima i planovima. Budite uvereni da nije nameravala da napusti zemlju", izjavila je saradnica Tihanovske, Olga Kovalkova, prenosi Rojters.

Izborni štab nije uspeo da stupi u kontakt sa Svetlanom Tihanovskom sve do danas. 

Nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova demonstranti su izašli na ulice i sukobili sa policijom koja je upotrebila vodene topove, šok bombe i suzavac.

Nove demonstracije u znak protesta protiv rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji, organizovane su i sinoć drugo veče zaredom.

Policija je saopštila da je jedan demonstrant poginuo nakon što je u njegovim rukama eksplodirala neidentifikovana eksplozivna naprava dok je pokušavao da je baci na policajce.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво