Poginuo demonstrant na protestima u Minsku, uhapšeno najmanje 30 osoba

Beloruska policija sukobila se sa demonstrantima u Minsku drugo veče zaredom, nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima održanim u nedelju. Jedan demonstrant je poginuo, a privedeno je 30 osoba, navodi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Policija je saopštila da je jedan demonstrant poginuo nakon što je u njegovim rukama eksplodirala neidentifikovana eksplozivna naprava dok je pokušavao da je baci na policajce, navodi Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je da je muškarca poginu nakon sukoba sa policijom koja je pokušavala da ukloni barikadu koju su postavili demonstranti preko avenije Prititski, u zapadnom delu prestonice, navodi RT.

Kako se navodi, prethodno je specijalna antiteroristička jedinica postavljena u centru Minska. Policija je u sukobima sa demonstrantima upotrebila gumene metke i šok bombe.

Beloruska policija uhapsila je najmanje 30 ljudi tokom protesta demonstranata, koji se drugi dan zaredom okupili u Minsku.

Taj izvor je rekao za Rojters da policija odvlači iz gomile demonstarnte, da je upotrebila palice i da je privedeno najmanje 30 osoba.

Šef beloruskih službi bezbednosti izjavio je da je osujećen "napad na život" opozicione političarke Svetlane Tikanuske.

Beloruska policija upotrebila je u nedelju vodene topove, šok bombe i suzavac protiv demonstranata koji su se okupili nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova.

Protesti, doduše bez sukoba, i u drugim gradovima Belorusije.

Aleksandar Lukašenko rekao je da su protesti organizovani u Minsku i drugim gradovima Belorusije orkestrirani telefonom iz Poljske, Velike Britanije i Češke.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво