Indija izbacuje engleski jezik iz osnovnih škola

Indija će prvi put od sticanja nezavisnosti prestati da realizuje nastavu u osnovnim školama u kojima je glavni jezik predavanja engleski, saopštila je vlada. To je deo prve velike reforme nacionalne obrazovne politike u zemlji nakon 34 godine, piše "Independent".

Kabinet premijera Narendra Modija odobrio je novu Nacionalnu obrazovnu politiku, a vlada je saopštila da će otvoriti put "transformacionim reformama" u školama i visokom obrazovanju.

Roditelji i nastavnici uveliko su pozdravili mere, koje uključuju obavezu da se poveća potrošnja na obrazovanje na 6 procenata BDP-a i reforme osmišljene da smanje pritisak na decu oko svih važnih ispita.

Ali najspornija najava je da će osnovne škole, kako privatne, tako i državne, biti "tamo gde je to moguće" potrebne za izvođenje dečjeg "maternjeg jezika" ili "regionalnog jezika" - drugim rečima, ne engleskog jezika.

Engleske srednje škole tradicionalno su popularne među bogatijim i indijskim porodicama srednje klase, a poznavanje jezika smatra se otvaranjem vrata ka većim međunarodnim mogućnostima visokog obrazovanja i šire.

Suprotno tome, Modi je rekao da će nova politika "promovisati indijske jezike", što će verovatno biti dobrodošlo u političkoj bazi indijskog premijera.

Indijski mediji su naveli da je RSS, krajnje desno omladinsko krilo vladajuće stranke BJP, bilo tesno povezano sa izradom politike i da su mnogi njeni predlozi usvojeni.

Ali, taj plan nije dovoljan da se nazivaju hindski jezik preporučenim jezikom za škole u kojem se predaju, što je bilo i u nacrtu verzije objavljenom u junu prošle godine.

Dok 43 odsto Indijanaca govori hindu, samo nešto više od polovine njih identifikuje taj jezik kao svoj materinji, a mnoge južne države otvoreno se suprotstavljaju onome što na severu smatraju nametanjem jezika.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво