Nema milosti za demonstrante

Iranski zvaničnici su jednoglasni u tome da opozicione demonstrante treba najstrože kazniti. Dok opozicioni mediji tvrde da je u sukobu policije s demonstrantima ubijeno najmanje osam osoba, policija tvrdi da njeni pripadnici nisu ubili nikoga.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad izjavio je danas da su antivladini protesti, održani u nedelju u više gradova u ovoj zemlji, bili "odvratna maskarada podržana spolja", javila je iranska novinska agencija Irna.

"Iranski narod video je mnogo takvih maskarada. Cionisti (Izrael) i Amerikanci su naredili tu maskaradu", rekao je Ahmadinežad iranskoj agenciji, preneo je Rojters.

Danas je, dva dana posle antivladinih demostracija, izašlo na ulice na desetine hiljada Iranaca da bi izrazili podršku svojoj vladi i tražili kažnjavanje opozicionih lidera za podsticanje nemira, javili su iranski državni mediji.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani zatražio je hitno hapšenje organizatora antivladinih protesta. "Identifikovati, uhapsiti i odlučno kazniti one koji vređaju veru", prenela je njegove reči državna televizija.

Laridžani je optužio SAD i Veliku Britaniju za mešanje u unutrašnje stvari Irana.

Iranski zvaničnici pozvali su danas britanskog ambasadora u Teheranu da bi izrazili nezadovoljstvo zbog mešanje Velike Britanije u unutrašnje poslove Irana.

Ministar inostranih poslova Irana Manučer Motaki tvrdi da su poslednji sukobi u Teheranu, u kojima je ubijeno najmanje osam proreformskih demostranata, bili podstaknuti i potpomognuti sa Zapada i upozorio da "demostranti ne bi smeli da budu ohrabreni sa nekoliko saopštenja izvesnih zemalja".

Iranska Revolucionarna garda u današnjem saopštenju optužuje strane medije i neprijatelje revolucije za udruživanje u cilju urušavanja iranskog establišmenta.

Policija je uhapsila oko 300 demonstranata, među kojima su i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. i borac za ljudska prava Širin Ebadi, bivši ministar inostranih poslova Irana Ibrahim Jazdi i borac za ljudska prava Emadedin Bagi, navodi BBC.

Među ubijenima je i rođak lidera opozicije i predsedničkog kandidata Mir Hoseina Musavija, Sajed al Musavi, koji je, kako se navodi na jednom opozicionom sajtu, ubijen hicem u srce.

Reformistički vebsajt "Parlemannews" navodi da su vlasti zaplenile njegovo telo zbog autopsije što onemogućava sahranu po islamskim običajima u roku od 24 sata.

Iranska opozicija pozvala je vlast da se izvini narodu što je u protestu u nedelju ubijeno osam demostranata, prenela je britanska agencija.

Agencije izveštavaju da je u protestima pre dva dana ubijeno najmanje 15 osoba u sukobima policije i demostranata.

Humanitarna organizacija "Amnesti Internešenel" traži od iranskih vlasti da omogući mirnu i dostojanstvenu sahranu žrtava.

Policijski zvaničnici demantuju da su njihove snage ubilo bilo koga od demonstranata.

Iranske opozicione partije pozvale su na proteste širom zemlje u znak obeležavanja Ašure, jednog od najvažnijih dana u šiitskom verskom kalendaru.

Reč je o obeležavanju smrti imama Huseina, unuka proroka Muhameda. Ašura je i simbol borbe protiv političkog ugnjetavanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво