Grci pale turske zastave, Ankara protestuje

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izjave grčkih zvaničnika i paljenje turskih zastava na protestima u Grčkoj povodom konverzije Aja Sofije u islamsku bogomolju i prve molitve muslimanskih vernika održane u toj svetinji u poslednjih devet decenija.

"Grčka je ponovo pokazala neprijateljstvo prema islamu i Turskoj uz izgovor u otvaranju džamije Aja Sofija za vernike muslimanske vere", ocenio je predstavnik turskog ministarstva inostranih poslova Hami Aksoj.

Širom Grčke juče su zvonila crkvena zvona da bi se izrazilo tugovanje, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovao molitvi u Aja Sofiji.

Govoreći juče povodom 46. godišnjice obnove demokratije u Grčkoj, premijer Kirijakos Micotakis nazvao je pretvaranje Aja Sofije u džamiju "uvredom za civilizaciju 21. veka".

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je najoštrije osudilo neprijateljske izjave grčke vlade i članova parlamenta i paljenje turske zastave u Solunu.

Aja Sofija je otvorena za molitvu kao džamija u skladu s voljom turskog naroda i pripadala je Turskoj kao i sva kulturna dobra u zemlji, dodaje tursko ministarstvo.

Ovo je jedan od nesporazuma i sukoba koji već decenijama potresaju grčko-turske odnose.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво