Nemačka preuzima predsedavanje EU – šta su prioriteti ove zemlje u narednih pola godine

Od Hrvatske, danas, predsedavanje Evropskoj uniji preuzima Nemačka. Šta su prioriteti ove zemlje u narednih pola godine i zašto je ovaj trenutak važan za kancelarku Angelu Merkel?

Od 1. jula, kancelarka Angela Merkel odlučnije kreće u borbu protiv pandemije kovida 19 i ekonomske krize iz toga proizašle, i to će biti prioriteti Nemačke u narednih šest meseci.

Ona je izjavila da se na početku pandemije više razmišljalo iz pozicije nacionalne države, ali će tokom predsedavanja, učiniti sve da otkloni "opasnost od daljeg širenja jaza u Evropi, uz jačanje "solidarnosti i međusobne pomoći".

Ona je ranije sa francuskim predsednikom Emanuelmom Makronom predložila evropski plan oporavka od 500 milijardi evra, za saniranje posledica od koronavirusa, što je otvorilo put planu Evropske komisije od 750 milijardi evra.

"Uz dogovor Francuske i Nemačke o brojnim temama, možemo da pružimo pozitivan podsticaj za budući pravac razvoja Unije. Evropski savet će 17 i 18 jula razgovarati o srednjoročnim finansisjkim perspektivama i Fondu za oporavak", navodi Angela Merkel, kancelarka Nemačke.

Uoči nemačkog preuzimanja predsedavanja Evropskoj uniji, kancelarka Merkel primila je francuskog predsednika Emanuela Makrona u dvorcu Meseberg kako bi razmenili mišljenja o budućnosti Evropske unije.

"Francuska i Nemačka rade zajedno na pronalaženju vakcine protiv koronavirusa u Evropi", navodi Emanuel Makron, predsednik Francuske.

Predsednik Makron, imao je brigu više, jer je njegova partija pretrpela neuspeh u nedelju na opštinskim izborima usled spektakularne pobede Ekologa u nekoliko velikih gradova poput Liona i Bordoa. Zbog toga je pre dolaska u Berlin, razgovarao sa 150 članova Konvencije građana o klimi kako bi pružio odgovore i prema komentarima u francuskoj štampi "ozeleneo" svoj petogodišnji mandat.

Ali još jedan problem čeka Evropsku uniju, a to je zastoj u pregovorima o Bregzitu i postizanju povoljnog trgovinskog sporazuma na kraju prelaznog perioda koji se završava krajem godine.

Kancelarka Merkel namerava da Evropa preuzme "više odgovornosti" na globalnom nivou u odnosu na Kinu i Ameriku.

Nemačko predsedavanje trebalo bi da bude kruna političkog rada kancelarke Mekel i prilika da dovrši svoj politički legat, pošto je najavila odlazak u penziju krajem 2021. godine.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво