Dogovor za rad OEBS-a u Gruziji i u J. Osetiji

Dogovoreno da se nastavi sa traženjem sporazuma na osnovu kojih bi misija OEBS-a mogla da funkcioniše i u Gruziji i u njenoj otcepljenoj autonomiji Južnoj Osetiji. Rusija i Grčka se zalažu da se bezbednost na evropskom kontinentu ne osigurava na račun drugih.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da je u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Grčke Dorom Bakojani, čija zemlja trenutno predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, postignut dogovor da se nastavi sa traženjem sporazuma na osnovu kojih bi misija OEBS-a mogla da funkcioniše i u Gruziji i u njenoj otcepljenoj autonomiji Južnoj Osetiji.

Mandat misije OEBS u Gruziji je istekao 1. januara ove godine.

Lavrov je pozitivno ocenio predloge Grčke za usaglašavanje uslova na osnovu kojih bi OEBS mogao da radi u Gruziji i Južnoj Osetiji, čiju je nezavisnost Rusija priznala u avgustu prošle godine, i dodao da su dogovoreni konkretni pravci rada.

"Predlozi koje sada formuliše grčko predsedništvo idu u realističkom pravcu i uvažavaju situaciju koja je sada stvorena u realnom i pravnom smislu", rekao je Lavrov i izrazio spremnost Moskve da radi u tom pravcu uz uzimanje u obzir pozicija Gruzije i Južne Osetije.

Naglašavajući da do sada nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori, Bakojani je rekla da grčki predlozi neće dirati "crvene linije" ni jedne od strana i dodala da je neophodna saglasnost svih zemalja-učesnica OEBS, kojim predsedava njena zemlja.

Bez osiguravanja bezbednosti u Evropi na račun drugih

Predlozi Grčke mogu da posluže kao osnova za pregovore i traženje prihvatljivog rešenja, rekla je Bakojani posle razgovora s Lavrovim.

Lavrov je rekao da su već prvi dani grčkog predsedavanja OEBS-om od 1. januara ove godine, rezultirali praktičnim poslovima i visoko ocenio napore Grčke u rešavanju pitanja isporuka gasa Južnoj Osetiji preko teritorije Gruzije, prekinutih 8. avgusta prošle godine tokom oružanog napada.

Šef ruske diplomatije je odao zahvalnost grčkim prijateljima koji su iskazali interesovanje za inicijativu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o zaključivanju novog sporazuma o evroatlantskoj bezbednosti.

I Rusija i Grčka nemeravaju da se bore da niko ne osigurava svoju bezbednost na (evropskom) kontinentu na račun drugih, rekao je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Rusije je rekao da Moskva ne insistira na što skorijem sazivanju evropskog samita radi novog sporazuma.

"Za nas su mnogo važniji ne rokovi, već postojanje problema, i sada sve napore usredsređujemo na pokretanje sadržajnog dijaloga sa specijalistima po liniji vlada, društvenih i drugih struktura, rekao je Lavrov, dodajući da će po dostizanju razumevanja principa nedeljivosti bezbednosti u praksi, biti dogovoreni i rokovi za skup.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво