Ko su policajci odgovorni za smrt Džordža Flojda

Derek Šovin, Džej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tu Tao optuženi su za ubistvo Džordža Flojda. Policija u Mineapolisu objavila je njihove dosijee.

Derek Šovin

Derek Šovin je bio opomenut i verovatno suspendovan pošto se jedna žena, 2007. godine, žalila da je bez potrebe izvukao iz automobila, pretresao i ugurao u policijsko vozilo jer je vozila 16 kilometara na sat brže od dozvoljene brzine, navodi se u dokumentima koje je objavila policija u Mineapolisu.

Osim toga, iz tek objavljenih dokumenata proizlazi zaključak da je Šovin bio predmet unutrašnjih istraga još 17 puta, ali je ovaj događaj jedini koji je jasno opisan u 79 strana dugom dokumentu koji je objavila policija. Najveći deo ovog spisa je zacrnjen kako se ne bi video tekst.

Šovin je posle incidenta sa ovom ženom morao da napiše izvinjenje, a za posledicu je dobio suspenziju. Tokom ovog incidenta, kamera na policijskom automobilu bila je isključena.

Derek Šovin je, kako se navodi u dokumentima, objasnio da je na početku smene zaboravio da proveri da li je kamera uključena, kao i da je ostavio mikrofon u automobilu.

U žalbi na odluku o suspenziji, Šovin je naveo da je proveo izvesno vreme u vojsci, odnosno vojnoj policiji, kao i da je tokom devedesetih bio čuvar i kuvar u Mekdonaldsovom restoranu.

Džej Aleksander Kueng

Kueng je bio policajac svega šest meseci pre događaja u kojem je ubijen Džordž Flojd. Primljen je kao kadet u februaru 2019. godine, a zvanje policajca dobio je sredinom decembra, navodi se u njegovom dosijeu.

Prethodno je radio kao službenik za odnose sa javnošću pri policiji, a diplomirao je sociologiju na Univerzitetu Minesota.

Jedno vreme radio je u obezbeđenju robne kuće Mejsi i slagao rafove u Targetu. Pre osam godina završio je srednju školu u Mineapolisu.

Ostali podaci o njemu su zatamnjeni, tako da ostaje nejasno da li je ranije bio osuđivan, kao i da li je državljanin SAD.

Otpušten je 26. maja, dan posle ubistva Džordža Flojda. Navodi se da je otpušten zbog nestandardnog odnosa i kršenja policijske politike, kao i zbog činjenice da nije zaustavio drugog policajca dok je upotrebljavao nesrazmernu silu.

Tomas Lejn

Lejn, kako se navodi u njegovom dosijeu, nije završio srednji školu, ali je tu diplomu, kasnije, dobio pohađajući onlajn nastavu. Na kraju, diplomirao je kriminologiju na Univerzitetu Minesota.

U policijsku akademiju primljen je prošle godine, ali je dve godine ranije počeo da radi kao službenik za uslovne kazne. Volontirao je u radu sa decom iz Somalije.

Tu Tao

Tao je izvesno vreme radio i Mekdonaldsu i lokalnim prodavnicama, pre nego što se zaposlio u opštinskim službama u Mineapolisu. Tu je proveo dve godine, pre nego što je zbog smanjenja budžetskih troškova dobio otkaz. Bez posla bio je dve godine, pre nego što je primljen u policiju. Završio je srednju školu i upisao se u višu, ali nikada nije diplomirao.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво