Tramp ne ume da reši rasne probleme, ali koliko su to uspevali njegovi prethodnici u Beloj kući

Lavina kritika zbog načina na koji se administracija Donalda Trampa suočila sa rasnim nemirima, nakon ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu. Stariji Džordž Buš, Bil Klinton, Barak Obama se, takođe, nisu proslavili u načinu na koji su se suočavali sa rasnim problemima.

Stariji Džordž Buš bio je šef Bele kuće u trenutku kada je Amerika zapala u ozbiljnu krizu, pošto su policajci u Los Anđelesu najmanje 50 puta šutnuli i udarili pendrecima Rodnija Kinga, kojem je tokom ovog divljanja pukla lobanja.

Četvorica policajaca optužena su zbog ovog napada, ali ih je porota godinu dana kasnije oslobodila, što je pokrenulo velike nerede u "gradu anđela"

Buš je neposredno posle napada na Rodnija Kinga bio "zgrožen" postupkom policajaca, ali je slao drugačije poruke godinu dana kasnije kada su gnevni demonstranti demolirali Los Anđeles.

"Ove strašne scene potiču nas da okončamo ovo užasno nasilje i brutalnost. Pripadnici snaga reda ne mogu se postavljati iznad zakona. Smučilo mi se dok sam gledao scene prebijanja", rekao je stariji Buš, neposredno posle napada na Rodnija Kinga.

Godinu dana kasnije, kada su demonstranti gnevni zbog oslobađanja sve četvorice policajaca optuženih za prebijanje Rodnija Kinga izašli na ulice, stariji Buš nije više pominjao sam čin, već se mahom obrušio na posledice.

"Ono što smo videli u Los Anđelesu nema veze sa ljudskim pravima... Ovde je reč o brutalnosti rulje, kratko i jasno". Rekao je Buš. "Bio sam besan kada sam to video. Bolelo me je...".

Klintonova zakasnela reakcija

Serija kontroverznih događaja sa jasnom rasnom pozadinom pratila je predsednikovanje Vilijema Džefersona Klintona, uključujući i skandalozno zlostavljanje Abnera Luime u Njujorku.

Luima, koji je u Njujork došao sa Haitija, policija je uhapsila ispred noćnog kluba u Bruklinu, pre nego što ga je podvrgla srednjevekovnim metodama mučenja. Prema navodima istrage, bio je prebijen i seksualno zlostavljan, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Njujorška policija je trapavo pokušala da zataška ovaj zočin, ali su policajci kasnije osuđeni na 30 godina robije, dok je Luima dobio oko osam miliona dolara obeštećenja.

Suđenje je pratio čitav niz kontroverzi pa je Njujork u nekoliko navrata bio poprište ozbiljnih demonstracija.

Drugi slučaj koji je obeležio Klintonovu eru bilo je ubistvo Entonija Baeza u Bronksu. Baez je slučajno loptom pogodio policijski automobil, nakon čega su policajci pokušali da uhapse njegovog brata. Entoni je protestovao zbog hapšenja, ali su ga policajci savladali i ugušili.

 

Slučaj bi, da su telefoni imali kamere, bio prilično sličan načinu na koji je umro Džordž Flojd. Oko ovog slučaja digla se silna buka u Americi, a jedan od policajaca osuđen je na sedam godina zatvora. Grad je Baezovoj udovici isplatio tri miliona dolara.

Klinton se nije izjašnjavao o ova dva događaja, ali je, doduše sa godinu dana zakašnjenja, bio primoran da reaguje kada je njujorška policija ispalila 41 metak ka Amadou Dijali. Mladić iz Gvineje je pogođen 19 puta.

U uopštenom obraćanju naciji, mesec dana posle pucnjave, Klinton je načelno osudio policijsku brutalnost, ali ni jednom nije pomenuo Dijalu.

Da tragedija bude veća, Dijala je ubijen bez ikakvog razloga, pošto su ga napala četvorica policajaca u civilu. Policajci su, kasnije, tvrdili da su ga pomešali sa osumnjičen za silovanje, ali su tvrdnja pokazala neosnovanom.

Slučaj je izazvao brojne kontroverze i pravi mali rat na Vikipediji, jer je njujorška policija nevešto pokušala da izmeni opis događaja, ali sa kompjutera koji su se nalazili u sedištu policije najvećeg grada u SAD.

Posle presude, Klinton je oštro kritikovao porotu koja je oslobodila policajce, navodeći da se to "nikada ne bi dogodilo da je u većinski belačkom naselju na takav način ubijen beli mladić".

Nečujni mlađi Džordž Buš

Među hiljadama izjava Džordža "dablju" Buša o svemu i svačemu , nijedna se nije odnosila na dva prilično zapaljiva događaja tokom osam godina koje je proveo u Beloj kući.

Mlađi Buš je bio šef države kada je policija u Nju Orleansu 2005. godine ubila dve i ranila četiri nenaoružane osobe u događaju poznatom kao "Pucnjava na mostu Dencinger".

Ukratko, policajci su otvorili vatru na grupu Afroamerikanaca na mostu, bez ikakvog razloga, tvrdeći kasnije da su mislili da su počinili neko krivično delo. Mlađa od dve ubijene osobe imala je samo 17 godina. Posle suđenja tokom kojeg su policajci priznali krivicu, prvobitne kazne su im dramatično skraćene.

Buš se o ovom slučaju nije oglašavao, kao ni o ubistvu Šona Bela, koga su posle momačke večeri u Bronksu 2006. godine ubili policajci u civilu. Slučaj je, kao i brojni slični, bio praćen brojnim kontroverzama, pre svega zbog načina na koji su policajci uopšte počeli da pucaju na Bela. Na koncu, Bel je podlegao povredama pošto je u njega i prijatelje ispaljeno čak 50 metaka.

Mlađi Buš se nije oglašavao dok su ulicama Njujorka marširale hiljade ljudi, tražeći pravdu za Bela. Usledilo je suđenje, tokom kojeg je njujorška policija tvrdila da je Šon Bel diler droge i da su njegovi prijatelji platili bivšeg osuđenika da ubije šefa policije.

Na kraju, trojica policajaca optužena u "Slučaju Bel" su oslobođena, ali su odmah nakon toga napustili policijsku službu.

Teški dani Baraka Obame

Dve godine pre isteka drugog mandata Baraka Obame, prolaznik je u Njujorku snimio kako policajac guši Erika Gardnera. Na sminku se, kao i u slučaju Džordža Flojda, čuju njegove poslednje reči "Ne mogu da dišem".

Suštinski, policija je sumnjala da je Gardner prolazniku prodao jednu cigaretu iz kutije na kojoj nije bilo akcizne markice, a njegovu smrt sledila je serija demonstracija na kojima se okupljalo po nekoliko hiljada ljudi.

Optužnica protiv policajca nikada nije podignuta, a Obama je govorio o "američkom problemu".

"Kada svi nemaju jednak tretman pred zakonom, onda je to problem", rekao je Obama, koga su organizacije koje okupljaju Afroamerikance optuživale za blagu reakciju.

Ni mesec dana kasnije, policajac je u Fergusonu u Misuriju ubio Makla Brauna, posle čega su usledile nedelje protesta i žestoke reakcije javnih ličnosti, od Lebrona Džejmsa i Dvejna Vejda do brojnih pesama posvećenih ovom događaju.

"Moramo da shvatimo da ovo nije stvar koja se tiče Fergusona, već čitave Amerike. Načinili smo ogroman napredak u odnosima između rasa tokom proteklih decenija. I sam sam bio svedok toga. Uskraćivanje tog napretka za Ameriku predstavlja uskraćivanje mogućnosti da se promeni", rekao je Obama.

Majkl Braun je ubijen posle serije nikada do kraja razjašnjenih događaja. Ubio ga je policajac Din Vilson koji ga je prvo pogodio u ruku, nakon čega je Braun pokušao da pobegne. Vilson ga je sustigao i ispalio u njega još šest hitaca.

Odmah nakon pucnjave u Fergusonu su izbili neredi, a istragu je, najverovatnije kako bi se smirile strasti, preuzeo Federalni istražni biro. Obavljene su ukupno tri autopsije sa zaključkom da je Braun pogođen sa ukupno šest hitaca, od čega dva u glavu. Takođe, ustanovljeno je da Vilson nije pucao u leđa Majkla Brauna.

Različiti navodi o okolnostima koji su doveli do ove tragedije izazvali su duboke podele u Americi i pokrenuo silne rasprave o načinu na koji policija koristi silu. Takođe, nemali broj političara je tvrdio da bi Majk Braun i dalje bio živ da nije bio crnac.

"Istina je da i dalje imamo probleme i da ih zajednice u kojima žive ljudi druge boje kože ne izmišljaju", rekao je Obama, koji je nakon ovog događaja pokrenuo poseban program koji je uključivao da policajci nose kamere.

Do kraja mandata, Obama se suočio sa još tri ozbiljna događaja - ubistva Altona Sterlinga u Baton Ružu i Pilanda Kasla u Minesoti, kao i pucnjavu u kojoj je stradalo pet policajaca u Dalasu.

Sterling je ubijen hicima iz vatrenog oružja dok je već savladan ležao na zemlji. Kasl je stradao jer je policajcu rekao da u automobilu ima pištolj, nakon čega se ovaj uspaničio i pucao. U automobilu se nalazila Kaslova četvorogodišnja ćerka.

Ova ubistva u velikoj su meri na površinu izbacila duboke podele koje vladaju u SAD, a relativan mir koji je nastao posle tih događaja ponovo je uzdrmalo ubistvo petorice policajaca u Dalasu.

Policajce je iz zasede ubio Mika Džonson, koji je tom prilikom ranio i dvojicu prolaznika. Kao što su posle ubistava Afroamerikanaca ustali borci za ljudska prava, smrt policajaca ojačala je glas pristalica tvrđeg odnosa države prema kriminalcima.

Obama se našao na vetrometini, pa je pokušao da smiri strasti navodeći da "ne treba porediti vrednost života".

"Moramo priznati činjenicu da je za nama složena istorija i da sve te stvari još nismo rešili. Ne očekujem da ćemo te probleme rešiti za mog života ili života moje dece, ali možemo činiti bolje", rekao je Obama.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво