Uhapšen policajac u Mineapolisu koji je umešan u smrt Afroamerikanca

Otpušteni policajac u Mineapolisu Derek Šovin, koji je učestvovao u fatalnom privođenju Džordža Flojda posle čega su izbili višednevni nasilni protesti u tom američkom gradu, uhapšen je. Šovin se tereti za ubistvo bez predumišljaja.

Komesar Policijske uprave Minesote za javnu bezbednost rekao je da je Džon Harington u pritvoru zbog "povezanosti sa smrtnim slučajem koji se dogodio 25. maja".

Tužilac okruga Henepin Majk Frimen naveo je da je Šovin optužen za "ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja".

Istakao je da ne može da govori od detaljima i dodao je da ovo "najbrže podignuta optužnica protiv nekog policajca".

Frimen je rekao da su i ostali policajci koji su učestvovali u incidentu pod istragom i da ih očekuju optužnice.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će izvesti vojsku na ulice, nedugo pošto su demonstranti u Mineapolisu probili ogradu i zapalili policijsku stanicu u tom gradu. 

Afroamerikanac Džordž Flojd je preminuo u ponedeljak pošto su ga policajci vezali lisicama, dok mu je beli policajac kolenom stiskao vrat.

Sva četvorica policajaca koji su učestvovali u hapšenju otpušteni su po hitnom postupku, a istrazi se priključio i Federalni istražni biro.

Već u sredu bilo je sasvim jasno da su stanovnici Mineapolisa besni zbog akcije nekolicine policajaca, koji su naprosto ugušili Džordža Flojda tokom akcije hapšenja.

Južni deo Mineapolisa prosto je eksplodirao kada su se na internetu pojavili snimci hapšenja, na kojima se vidi policajac koji kolenom sprečava Flojda da se podigne.

Guverner Tim Volc, koji je zatražio da se protiv policajaca podigne optužnica, podržao je proteste, ali je bio prisiljen da reaguje posle talasa nasilja koji je zahvatio grad u noći između srede i četvrtka.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво