"Otkazali su mi motori, mejdej, mejdej, mejdej" – kako je pao pakistanski avion

Pilot kompanije "Pakistan internešnal erlajns" je u poslednjim trenucima razgovora s kontrolom leta rekao da su mu otkazala oba motora. Zatim se čulo: "Mejdej, mejdej, mejdej" (poziv u pomoć). Veza je izgubljena a nekoliko trenutaka kasnije je avion, koji je poleteo iz Lahorea, pao nedaleko od aerodroma u Karačiju.

Zvaničnik pakistanske kompanije je rekao da je pilot u razgovoru s kontrolom leta govorio o tehničkim problemima, uključujući otkazivanje oba motora.

U zapisu razvovora se potvrđuju problemi s motorima. Onda je obavešten da su obe piste slobodne za sletanje, nakon čega je izgubljen kontak s letelicom.

Nekoliko momenata kasnije, avion se srušio u naseljeni deo u Karačiju, pokušavajući da sleti na međunarodni aerodrom u tom gradu. Prema izvorima, letelica je pala oko četiri kilometra od aerodroma.

Na snimcima sa mesta nesreće vide se delovi aviona i teško oštećeni objekti.

Još uvek nije poznat tačan broj poginulih i preživelih, ali prvi izveštaji govore da je nastradalo najmanje 57 osoba, a da su preživele najmanje dve. Ipak, strahuje se da je broj mrtvih mnogo veći.

Zvaničnik panistanske kompanije je rekao za Dunya News da se prikupljaju informacije. Prema njegovim rečima, u avionu je bilo 99 putnika i šest članova posade, mada izveštaji nekih drugih medija govore da je putovao 91 putnik sa osam članova posade.

Kapacitet aviona smanjen zbog pandemije 

Srušio se avion "erbas 320" koji može da preveze oko 180 putnika. Kapacitet je smanjen zbog mera fizičke razdaljine.

Udes se dogodio samo nekoliko dana pošto su u Pakistanu dozvoljeni komercijalni letovi koji su bili zabranjeni zbog pandemije. 

Dunya News je objavio i kompletan spisak putnika, navodeći da je u avionu bio 51 muškarac, 31 žena i devetoro dece. Među putnicima su bili TV novinar Ansar Nakvi i poznati model Zara Abid. 

Prema rečima svedoka, avion je prvo udario u jednu kuću. Ne zna se ima li žrtava na zemlji. Spasioci su pronašli crnu kutiju koja je predata istražnim organima.

Pakistanski premijer Imran Kan je rekao da je šokiran i obećao je hitnu istragu.  

Kakva je bezbednost letenja u Pakistanu 

Kada je reč o avionskim nesrećama u Pakistanu, zabeležene su tri velike u poslednjih desetak godina. Avion kompanije "Erblu" srušio se kod Islamabada i tom prilikom su pobinule 152 osobe. To je najgora nesreća u istoriji Pakistana. 

"Boing 737-200" kompanije "Bodža Er" srušio se 2012. godine u Ravalpindiju, a poginuo je 121 putnik i šest članova posade.  

Avion "Pakistan internešnal erljansa" se zapalio dok je putovao ka Islamabadu. Tom prilikom nastradalo je 47 osoba.   

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво