EU otvara pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

EU je odlučiila da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, stoji u nacrtu ove odluke u koju je uvid imao RTS. Rok za prvu međuvladinu konferenciju kojom bi pregovori formalno počeli nije određen. Nova metodologija proširenja može da se primeni na Srbiju i Crnu Goru, bez promene pregovaračkog okvira i uz saglasnost ovih zemalja, navodi se u nacrtu.

Konačna odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom trebalo bi da bude usvojena takozvanom pisanom procedurom do srede, jer fizičkih sastanaka ministara i lidera EU nema zbog epidemije koronavirusa.

O otvaranju pregovora i politici proširenja trebalo bi da utorak na video-konferenciji razgovaraju ministri evropskih poslova, a odluku bi trebalo da potvrde i šefovi država i vlada EU.

Odluka kojoj se više pita do sada usprotivila Francuska, ali i Holandija i neke druge zemlje u slučaju Albanije, konačno će biti doneta ove nedelje.

Pariz i Hag ublažili su stavove nakon usvajanje nove metodologije proširenja koju je Evropska komisija predložila u februaru i najnovijeg pozitivnog izveštaja o reformama u ove dve zemlje.

Poslednja prepreka za konsenzus bilo je insistiranje Bugarske i Grčke da se u tekst odluke unesu i stavovi o pravima grčke manjine u Albaniji, odnosno poštovanje Prespanskog sporazuma i dogovora o dobrosusedskim odnosima između Sofije i Skoplja.

Nacrt odluke ne određuje rokove za održavanje prve međuvladine konferencije već navodi da će se to desiti "čim Evropska komisija pripremi pregovarački okvir."

Albanija je međutim dobila i dugu listu uslova u oblasti vladavine prava koju treba da ispuni pre održavanja prve međuvladine konferencije.

Lista uključuje sprovođene reforme izbornih zakona, transparentno finansiranje političkih partija i kampanja, nastavak pravosudne reforme, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, mere protiv pranja novca.

Rešavanje problema neosnovanih zahteva za azil albanskih građana u EU i izmene zakona o medijima su takođe među očekivanim reformama o kojima će izvestiti Evropska komisija zajedno sa predstavljanjem pregovaračkog okvira za Albaniju, navodi se u nacrtu odluke Saveta EU.

Savet EU je i zvanično podržao novu metodologiju proširenja koju je u februaru iznela Evropska komisija, navodeći da proces treba da bude "predvidljiviji, kredibilniji, dinamičniji i politički vođen, zasnovan na objektivnim kriterijumima, strogom pozitivnom i negativnom uslovljavanju i reverzibilnosti. "

 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара