U sukobima u Indiji 19 mrtvih, zapaljeno muslimansko svetilište

Najmanje 19 osoba je poginulo, a 15 teže povređeno, u nasilnim protestima u Indiji zbog novog zakona o državljanstvu tokom kojih su se sukobile hindu i muslimanske grupe.

Nasilje je izbilo juče na više područja u severoistoku Nju Delhija, samo nekoliko kilometara od mesta na kojem su Tramp i indijski premijer Narendra Modi imali sastanak, prenosi Rojters.

Demonstranti su zapalili prodavnice voća i povrća i muslimansko svetilište u oblasti Badžanpur na severoistoku grada.

Policija je koristila suzavac, dimne granate i gumene metke, ali je imala problem da razdvoji mase ljudi koji su bacali kamenje jedni na druge. 

Indiju potresa nasilje otkako je parlament u decembru odobrio novi zakon o državljanstvu, koji omogućava brzo sticanje državljanstva za neke verske manjine rođene u inostranstvu, ali ne i za muslimane.

Kritičari tvrde da zakon nije naklonjen muslimanima i da podriva seklularni ustav Indije.

Indijski premijer Narendra Modi apelovao je na mir.

"Mir i harmonija su u  središtu našeg etosa. Apeliram na svoje sestre i braću iz Delhija na održanje mira i bratstva u svakom trenutku ", poručio je Modi na Tviteru.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи