Počela rasprava o izručenju Asanža, da li će ga se SAD dočepati

Sud u Londonu započeo je raspravu o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama.

Džejms Luis, advokat koji zastupa Sjedinjene Države u procesu protiv Džulijana Asanža, rekao je pred sudom da traže izručenje osnivača Vikiliksa jer je doveo u opasnost živote ljudi i da novinarstvo ne može biti izgovor za kriminal.

Luis je istakao da je Asanž time što je objavio necenzurisan materijal identifikovao imena doušnika, novinara, disidenata i drugih koji su pomagali SAD u Iraku i Avganistanu.

Sjedinjene Države terete Asanža po 18 tačaka za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži. U slučaju da bude osuđen, mogao bi da provede više decenija u zatvoru.

Asanž je u zatvoru u Belmaršu 

Osnivač Vikiliksa se od prisilnog prekida azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu nalazi u zatvoru Belmarš, gde vladaju visoke mere bezbednosti.

Prvenstveni razlog za boravak u diplomatskom predstavništvu Ekvadora je bilo izbegavanje izručenja u SAD.

Formalno je Asanž izbegavao izručenje Švedskoj gde je trebalo da bude ispitan zbog optužbi za seksualnu prinudu. Do ispitivanja je došlo tek šest godina kasnije, u novembru 2016.

Činjenica je da dve žene, na čijim iskazima je švedsko pravosuđe temeljilo optužnicu, nikada nisu govorile o silovanju. One su se u avgustu 2010. obratile švedskoj policiji jer su htele da prisile Asanža na test na HIV.

Državno tužilaštvo je zaključilo da izjave dve žene nisu dovoljne za podizanje optužnice.

Slučaj je u potpunosti obustavljen u novembru 2019. zbog nedostatka dokaza.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво