Veliki odziv na izborima u Iranu, glasanje produženo za dva sata

U Iranu se održavaju parlamentarni izbori, na kojima se izlaznost smatra ključnom merom podrške iranskom rukovodstvu. Izbori se održavaju u vreme međunarodnih ekonomskih sankcija, koje su dovele do ekonomskog slabljenja i političke izolacije zemlje. Zbog velikog odziva, glasanje je produženo za dva sata. Veliku izlaznost verski lideri Islamske Republike tumače kao znak Sjedinjenim Državama da se politika Teherana prema Vašingtonu neće menjati.

Oko 58 miliona ljudi sa pravom glasa u Iranu, gde se bira 290 poslanika, uglavnom među konzervativnim kandidatima, lojalnim verskom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju. Najviše zakonodavno telo Savet čuvara je od 16.000 prijavljenih za kandidate – diskvalifikovao devet hiljada, uglavnom reformista i zastupnika umerene politike.

Izbori su test podrške za vlasti u Teheranu, jer dolaze usred nezadovoljstva zbog siromaštva, korupcije i američkih sankcija, koje su uticale na mogućnost Teherana da prodaje naftu - što je iransku privredu gurnulo u recesiju. To je izazvalo proteste građana, u čijem je suzbijanju bilo i poginulih.

Građani očekuju više radnih mesta za mlade, niže cene stanovanja, jaču privredu i približavanje vlasti narodu.

Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na glasanje.

"Kakva god da je volja naroda, novi parlament biće aktivniji i rešavaće probleme iranskog naroda. Nadam se da će građani stvoriti novi ep, koji će razočarati naše neprijatelje", kaže presednik Irana Hasan Rohani.

S obzirom na dominaciju trvdolinijaša među kandidatima, ne očekuje se da će ishod izbora uticati na loše odnose Irana i Sjedinjenih Država. Za ajatolaha Hamneija, velika izlaznost je znak Vašingtonu da Iran nije poklekao pred sankcijama i ubistvom generala Kasema Solejmanija.

"Glasanje je verska dužnost birača. Svako kome je stalo do nacionalnih interesa Irana, trebalo bi da učestvuje na izborima", poručuje ajatolah Ali Hamnei.

Zbog toga što je uglavnom reformskim i umerenim kandidatima zabranjeno učešće na izborima, Amerika je članovima iranskom Saveta čuvara i Odbora za nadzor izbora uvela sankcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво