Besana noć u Briselu – predlog budžeta EU na stolu

U Briselu se održava samit Evropske unije, kako mediji izveštavaju, jedan od najtežih u istoriji Unije. Trebalo bi da se usvoji budžet tog bloka za period od sedam godina, a on bi bio od ključne važnosti za razvoj EU. Na testu je, kako tvrde analitičari, spremnost država članica za kompromis i privrženost načelu solidarnosti. Ipak, na osnovu izjava datih po dolasku u Brisel, lideri zemalja članica nisu bliži kompromisu.

Za pregovaračkim stolom je najnoviji predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela kojim je predviđen budžet Unije od 2021. do 2027. godine od 1,1 bilion evra, što je nešto više od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda 27 zemalja članica Unije.

To je blizu predloga koji je Finska, predsedavajuća Unije u drugoj polovini prošle godine predložila, ali je niži od predloga Evropskog parlamenta.

Tokom jučerašnjih prvih razgovora nije bilo napretka u dogovoru kako da se, pored ostalog, nadoknadi manjak od 75 milijardi evra posle izlaska Britanije iz EU. Čelnica Evropske komisije ističe važnost novih prioriteta u budžetu.

"Predlog Evropskog saveta je dobra polazna tačka. Mislim da je važno naglasiti da ako Evropa želi prosperitet u narednoj deceniji mora da ulaže u inovacije i istraživanje, u nove prioritete, pa je modernizacija budžeta moj cilj tokom ovih pregovora", ističe Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Neki od lidera zemalja članica su Mišelov predlog nazvali kompromisom u dobrom smeru, dok su drugi na njega gledali sa podsmehom i postavljali pitanje – kako je moguće sa manje novca napraviti više.

"Moramo da imamo u vidu britanski izlazak iz EU, ali bi bilo neprihvatljivo za Evropu da manjak novca u kasi nadomesti smanjenjem budžeta, jer su nam potrebne čvrste ambicije. O tome smo se saglasili kada je izabrana nova Evropska komisija. Ne može se biti ambiciozniji u pogledu borbe protiv klimatskih promena, većeg izdvajanja za vojsku, jačeg odgovora na migratsku krizu, a da se ne odobri više novca u budžetu", smatra Emanuel Makron, predsednik Francuske.

"Nemačka nije zadovoljna sadašnjim stanjem pregovora o budžetu, jer smatramo da ravnoteža među zemljama koje doprinose budžetu nije adekvatno ostvarena. Jasno nam da radi viših ciljeva moramo da uložimo više novca kao zemlja, a da ćemo manje dobiti nazad, ali budžet mora biti dobro uravnotežen kada je reč o državama koje njemu doprinose", poručuje Angela Merkel, nemačka kancelarka.

Među članicama EU postoji i takozvana grupa štedljivih, te zemlje smatraju da budžet mora da bude manji, jer je i Unija manja posle odlaska Britanije. Njima su suprostavljene države koje zahtevaju više novca u zajedničkoj kasi da bi se mogla realizovati nova politika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво