Koliku je moć Tramp dao Ričardu Grenelu

"Mali Tramp" Ričard Grenel pridružiće se kabinetu velikog Trampa, što za one koji prate prilike u Sjedinjenim Državama i nije iznenađenje. Pozicija direktora Nacionalnih obaveštajnih službi SAD mogla bi da bude samo privremena. Ako Tramp obezbedi još jedan mandat predsednika, Grenel bi mogao da bude i jedan od kandidata za državnog sekretara.

Posao direktora Nacionalnih obaveštajnih službi SAD je da nadgleda i usmerava obaveštajnu zajednicu i obezbedi primenu Nacionalnog obaveštajnog programa, kao i da bude glavni savetnik predsednika za ta pitanja.

Pod njegovom lupom nalazi se 17 agencija, od kojih su najpoznatije Centralnoobaveštajna agencija (CIA), Federalni istražni biro (FBI) i Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).

Asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić objašnjava da sama pozicija direktoru ne omogućava operativno komandovanje različitim obaveštajnim službama SAD, ali mu daje široku kontrolu nad radom službi i priličnu institucionalnu moć.

"On je jedina instanca koja ima kontrolu nad svim obaveštajnim podacima, koje proizvodi čak 17 različitih agencija. Na osnovu ovih podataka, on pravi izveštaje koje dostavlja samom predsedniku", navodi Krstić.

Dodaje da ipak treba imati na umu da je Grenel vršilac dužnosti direktora, a ne direktor, što znači da je reč o privremenom rešenju.

Funkciju će preuzeti od Džozefa Magvajera, koji je na čelu obaveštajne službe od ostavke Dena Koutsa, bivšeg republikanskog senatora iz Indijane. 

Funkcija uvedena 2004. godine 

Sama pozicija je, podseća Krstić, uvedena 2004. godine, kako bi se sprečili problemi u komunikaciji obaveštajnim podacima, za koju se smatra da je odgovorna i za propuste u prevenciji terorističkih napada 2001. godine.

Krstić napominje da agencije, ipak, ostaju operativno samostalne u radu:

"U tom smislu, ova pozicija nalikuje funkciji sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Republike Srbije, koji ujedno i rukovodi Biroom za koordinaciju službi bezbednosti Republike Srbije." 

Imenovanje Grenela nije iznenađenje 

Ričard Grenel je bio među prvima koji je na prethodnim predsedničkim izborima podržao Trampa da se uopšte izbori da bude predsednički kandidat republikanaca, što mu je, smatra se, osiguralo vrlo bliske veze sa Trampom i mogućnost da bude na direktnoj vezi s njim.

"Ova funkcija predstavlja dokaz Trampovog poverenja", kaže Krstić. 

Navodi da se spekuliše o njegovom imenovanju na drugu poziciju, ako Tramp osvoji još jedan mandat. 

"Već neko vreme se spekuliše da bi Grenel, u slučaju da Tramp osvoji još jedan mandat, mogao postati u perspektivi njegov savetnik za nacionalnu bezbednost, a možda čak i državni sekretar SAD", zaključuje Krstić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво