Šest najgorih posledica koronavirusa

Dva meseca posle prvih upozorenja da je u Kini detektovan novi tip virusa opasnog po život ljudi zvaničnog naziva COVID-19, svet se uči da živi sa opasnošću koju je Svetska zdravstvena organizacija kao pretnju izjednačila sa terorizmom. Ovo je šest najgorih posledica koje se mogu naslutiti već sada, a eventualno proglašenje pandemije samo će ih pogoršati.

Loša godina za turizam

Deset odsto svetskih turista dolazi iz Kine, oko 125 miliona godišnje. Oni na putovanjima potroše više od 250 milijardi dolara (više od 2.000 dolara svaki), a zbog mera koje su uvele Kina i druge zemlje, taj promet će izostati. Velike su šanse da i mnogi drugi odustanu od putovanja ili se ograniče na sopstvenu zemlju ili region, što bi moglo dramatično da ugrozi zemlje koje žive od stranih turista. O kruzerima da i ne govorimo.

Smanjenje broja putnika u avio-saobraćaju

Avioni, posebno interkontinentalni letovi, uvek su rizični za širenje svakog humanog virusa pa i koronavirusa. Umanjenje turizma i poslovnih putovanja, pre svega u i ka Aziji, učiniće mnoge linije nerentabilnim i pitanje je koliko će kompanije biti spremne da te gubitke pokrivaju. Više od 70 avio-kompanija već je otkazalo sve linije ka Kini. U prvom kvartalu na globalnom nivou očekuje se gubitak između četiri i pet milijardi dolara, odnosno najmanje 20 miliona putnika manje od plana.

Usporavanje svetske ekonomije

Nemačka ekonomija već je prijavila gubitke zbog preventivnog zaustavljanja kineskih fabrika, a najgore je u auto-industriji. Usporavanje kineske privrede sa očekivanog rasta od šest na četiri i po odsto, koje je već izvesno, oštetiće ceo svet jer je Kina veliki izvoznik, ali i uvoznik. Za sada, osim upozorenja, nema procena kako bi kriza izgledala i koliko bi trajala.

Olimpijske igre u Tokiju

Međunarodni i Olimpijski komitet Japana već su objavili da neće biti otkazivanja niti odlaganja Olimpijskih igara koje počinju 24. jula u Tokiju. Ali strah od virusa mogao bi da dovede do otkaza nekih sportista (na primer NBA košarkaša, koji i zbog manjih rizika odustaju), možda čak i celih nacionalnih timova. Mere sanitarne bezbednosti svakako će predstavljati ogroman neplanirani trošak za organizatore.

Nestašica mobilnih telefona i televizora

U olimpijskoj godini raste prodaja novih televizora, ali ako izostane kineska proizvodnja, biće ih nedovoljno, što obično znači i više cene. Takođe, 5G tehnologija najviše se oslanja na kineske kompanije i njeno uvođenje moglo bi značajno da kasni. Neke kompanije, poput Epla, zatvorile su svoje prodavnice u Kini i objavile potencijalnu nestašicu telefona na tržištu zbog smanjenja proizvodnje. Razvoj tehnologije bi mogao da uspori, a aparati da poskupe ukoliko kriza sa virusom potraje.

Rasizam

Turiste iz Kine (posebno one iz Vuhana) koji su se zatekli po svetu u januaru kada su krenule vesti o koronavirusu pratili su mediji i podozrenje. Mnogi Kinezi, čak i oni koji nikada u životu nisu kročili u Kinu ili tamo nisu išli već mesecima, svedoče o neprijatnim situacijama u kojima su se našli. Mnogi priznaju da se osećaju nelagodno u bliskom kontaktu sa Kinezima zbog straha od virusa čak i kada su svesni da je strah neosnovan.

(O posledicama koronavirusa više u emisiji Oko, RTS1 sreda 18.25)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво