Počelo iskrcavanje putnika sa "Dajmond princesa"

Prva grupa od 500 putnika koja je bila u karantinu na kruzeru "Dajmond Princes" napustila je brod koji je od petog februara usidren u blizini japanskog grada Jokohame.

Posle dve nedelje, brod su napustili putnici negativini na testove na koronavirus od koga je na tom brodu inficirano 545 ljudi.

Oni su zdravi, nisu bili u kontaktu sa zaraženima i dozvoljeno im je da odu na kopno gde ih dočekuju autobusi, kaže ministar zdravlja Japana Kacunobo Kato.

"Na žalost, na kruzeru se pojavilo virus. Koliko smo mogli preduzeli smo adekvatne mere da sprečimo ozbiljne slučajeve zaraze. Zaražene smo slali u bolnice. Putnici će napustiti kruzer do petka", rekao je Kato.

Putnicima koji napuštaju brod ističe četrnaestodnevni obavezni karantin. Međutim, svako ko je bio u kabini sa zaraženim putnikom, među kojima su i članovi posade, ostaće na brodu i biće podrvrgnuti zdravstvenim testovima.

"Lekcije koje smo naučili u Vuhanu mogu se primeniti svuda. Obolelima je potrebna intenzivna nega. Kina ima razvijeni sistem zdravstvene zaštite i može da obezbedi potrebnu negu velikom broju ljudi, a to je boravak u bolnici, u proseku 20 dana, i to na intenzivnoj nezi", objasnio je direktor Programa za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Majkl Rajan.

Putnici, koji su napustili karantin mogu da se vrate normalnom životu, iako će zvaničnici proveravati njihovo zdravstveno stanje.

Većina putnika su Japanci. Više zemalja, među kojima je i Velika Britanija, najavile su da žele da vrate svoje državljane. Amerikanci su u ponedeljak, avionima vratili oko 400 svojih državljana u Kaliforniju.

"Kineski model je pokazao da su mere ograničenja kretanja sprečile širenje epidemije virusa unutar Kine. To nam pokazuje da ako se dobro primene mere to može uticati na zaustavljanje širenja epidemije", ističe direktor Odeljenja za globalne infekcije Silvi Brijand.

Najveće žarište virusa van Kine

Oko 3.700 putnika i članova posade 56 nacionalnosti, bilo je na kruzeru koji je stavljen u karantin u zalivu Jokohama kod Tokija jer su neki od putnika bili pozitivni na testovima na virus.

Njima je naređeno da ostanu u svojim kabinama dve nedelje, ali time nije sprečeno širenje virusa.

Najmanje 545 ljudi sa broda je zaraženo pa mnogi kažu da je to bilo najveće žarište zaraze van Kine. Sve više naučnika smatra da je brod poslužio kao inkubator za novi virus.

Japanska vlada je više puta branila efikasnost karantina, ali neki naučnici smatraju da nije bio dovoljno rigorozan.

Očekuje se da će evakuacija sa kruzera trajati nekoliko dana. Od virusa korona u Kini je umro 2.000, a zaraženo je oko 75.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво