Sanders o pomilovanju Blagojevića: Propali i rasistički pravosudni sistem

Senator i jedan od pretendenata na mesto demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD, Berni Sanders oštro je kritikovao predsednika Donalda Trampa posle serije pomilovanja nekadašnjih političara i poslovnih ljudi, navodeći da su ti potezi pokazatelj da američki pravosudni sistem ide na ruku moćnih i bogatih.

Sandersove kritike na račun šefa Bele kuće usledile su pošto je Tramp pomilovao nekadašnjeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, njujorškog policijskog komesara Bernija Kerika, investitora Majkla Milkena i bivšeg vlasnika NFL tima iz San Franciska, Edvarda Debartola.

”Tramp je danas pomilovao utajivače poreza, prevarante sa Vol Strita i korumpirane zvaničnike. Istovremeno, hiljade siromašne dece i dece iz radničkih porodica su u zatvoru zbog presuda vezanih za drogu a ne zbog nasilja. Tako izgleda propali i rasistički pravosudni sistem”, napisao je Sanders na Tviteru.

Berni Sanders, koji je prethodnih dana izbio na čelo liste pretendenata na mesto demokratskog kandidata na predsedničkim izborima krajem godine, žestpk je kritičar američkog pravosudnog sistema, jer smatra da se cep koncept pravosuđa zasniva na kažnjavanju Afro-amerikanaca, dok finansijski kriminal često ostaje nekažnjen.

Osim Sandersa, pomilovanje Blagojevića, nekadašnjeg guvernera Ilinoisa, pštro su osudili i republikanci iz Ilinojsa Derin Lahud, Džon Šimkus, Adam Kinzindžer, Rodni Dejvis i Majk Bost.

”Naša država nastavlja da se guši u političkoj korupciji. Ne smemo dozvoliti da se izvuku oni koji su se ogrešili o poverenje naroda. Istorija neće imati pozitivan sud o Rodu Blagojeviću”, navodi se u njihovoj poruci.

Blagojević je 2012. godine osuđen na 14 godina zatvora jer je pokušao da proda mesto senatora koje je do ulaska u Belu kuću pripadalo Baraku Obami, kao i zbog pokušaja da od dečije bolnice iznudi novac za sopstvenu kampanju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво