UN: Oko 300 civila poginulo u udarima sirijskih snaga

Oko 300 civila je stradalo kada su u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga pogođene bolnice i izbeglički kampovi na severozapadu zemlje, saopštile su Ujedinjene nacije.

UN su navele da blizu milion civila, većinom žena i dece, beži ka granici sa Turskom, u teškim zimskim uslovima, kako bi pobegli od ofanzive vladinih snaga na poslednja uporišta pobunjenika u provincijama Idlib i Alepo.

"Civili koji beže od borbi stešnjeni su na područjima na kojima nema bezbednih skloništa, a njihov broj se iz časa u čas povećava. Oni su i dalje izloženi bombardovanju i jednostavno nemaju kuda da odu", izjavila je Mišel Bačelet, visoki komesar UN za ljudska prava.

Sirijski i ruski vojni avioni, prema rečima očevidaca, nastavili su napade na grad Darat Iza. Prethodnog dana u njihovim napadima teško su oštećene dve bolnice.

Istovremeno, u Moskvi je danas održana druga runda razgovora sa Turskom o situaciji u Idlibu, nakon čega je turska strana najavila da će rasporediti još snaga u tom regionu.

Zvanična Ankara je saopštila da nije zadovoljna razgovorima o Idlibu, gde je u ofanzivi sirijskih snaga koje podržava Rusija poginulo nekoliko turskih vojnika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je posle sastanka saopštilo da obe strane ostaju posvećene sporazumima, ali nije pomenulo zahtev Turske da se sirijske vladine snage povuku iz regiona.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво