Zabrinuti Štajnmajer: Upali smo u klasičnu bezbednosnu dilemu

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer rekao je na otvaranju Minhenske bezbednosne konferencije da kada danas pogleda Evropsku uniju, vidi sve više ekonomskih, političkih i ideoloških podele, a da krivica nije samo na nekom drugom.

U svom govoru u Minhenu, Frank Valter Štajnmajer rekao je da unutrašnje razlike nisu jedina poteškoća za Evropu.

"Za razliku od ranijeg perioda, 2020. godine ne možemo sa sigurnošću reći da velike sile imaju interes da vide uspešnu evropsku integraciju. Naprotiv. Svaki od glavnih igrača insistira na svojim prednostima, čak i po cenu evropskog jedinstva", istakao je Štajnmajer.

Naglasio je da koncept jedinstvene Evrope ne sme doživeti neuspeh.

"Evropa nije za nemačku nešto što je samo lepo imati. To je naš osnovni i najvažniji nacionalni interes", rekao je Štajnmajer.

Istakao je da je neophodno mentalno se prilagoditi novoj stvarnosti.

"Realističan pogled na svet na koji pozivan ne zagovara odustajanje, a pogotovo ne cinizam. Preporučujem realizam i radoznalost, povremeno i mrvicu poniznosti", objasnio je Štajnmajer.

Istakao je da, uz takav realizam, otvorenost i spremnost da se čuje mišljenje drugih, Nemačka mora da se suoči sa najvećim ciljem za koji je njegova zemlja odgovorna - da sačuva ujedinjenu Evropu.

"Amerika veruje da svaka zemlja treba da se brine sama o sebi"

Predsednik Nemačke je naveo i da Amerika nije više vitalno zainteresovana za Evropu, ali da to nije krivica aktuelne američke administracije.

Do promen je došlo pre nekog vremena i tako će biti i nakon ove administracije. Novo težešte američkih interesa i izazova leži u Aziji. Međutim, nadamo se da će Amerika, kao i do sada, evropsku integraciju smatrati veoma važnim projektom.

Ipak, Štajnmajer je rekao i da aktuelna administracija u Vašingtonu ne prihvata koncept međunarodne zajednice.

"Oni veruju da svaka zemlja treba da se brine sama o sebi i da svoje interse stavlja ispred tuđih", smatra Štajnmajer.

Istakao je da takav način razmišljanja i postupanja šteti svima.

"Vraćamo se u vreme kada je svako pokušavao da obezbedi voju sigurnost na štetu drugih. U takvom scenariu, sigurnost jednog je nesigurnost drugog. Upali smo ponovo u klasičnu bezbednosnu dilemu. Šta je posledica? Više nepoverenja, više naoružanja - manje sigurnosti", naglasio je Frank Valter Štajnmajer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво