Stejt department: SAD zabrinute zbog mogućeg širenja koronavirusa u Severnoj Koreji

SAD su "ozbiljno zabrinute" zbog mogućeg uticaja širenja koronavirusa u Severnoj Koreji i spremne su da pomognu američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv tog virusa, saopštio je Stejt department.

"Mi snažno podržavamo i ohrabrujemo rad američkih i međunarodnih humanitarnih i zdravstvenih organizacija u suzbijanju širenja koronvirusa u Severnoj Koreji", saopštila je portparolka Morgan Ortagus, preneo je Rojters.

Saopštenje je usledilo nakon što je Crveni krst pozvao na hitno oslobađanje Pjongjanga od sankcija kako bi se Severnoj Koreji pomoglo da spreči širenje virusa.

SAD su spremne da efikasno olakšaju distribuciju pomoći ovih organizacija, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

U Severnoj Koreji do sada nije zvanično potvrđen nijedan slučaj novog koronavirusa (kovid-19), ali je ta zemlja stavila u karantin određeni broj ljudi nakon što su imali slične simptome.

Severnokorejski mediji opisali su borbu protiv virusa kao stvar nacionalne egzistencije, zbog čega su gotovo zatvorili saobraćaj preko granice.

U toj zemlji je zabranjen ulazak stranih turista, intenzivirane su provere na aerodromima, lukama i drugim ulazima u zemlju, a mobilisano je oko 30.000 zdravstvenih radnika da kontrolišu građane i izoluju one sa simptomima, prenosi AP.

Severna Koreja je nešto ranije saopštila da će uvesti jednomesečni karantin za sve posetioce iz inostranstva, kao i za one za koje se sumnja da imaju koronavirus.

Zvanična Korejska centralna novinska agencija navela je da je odluka o produženju karantina na 30 dana zasnovana na istraživanjama koja sugerišu da period inkubacije virusa može trajati čak 24 dana, preneo je AP.

Stručnjaci kažu da bi epidemija u Severnoj Koreji mogla biti strašna zbog hroničnog nedostatka sanitetskog materijala i loše zdravstvene infrastrukture.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво