Već počela trka za novog naslednika Merkelove – ko su kandidati

Pošto je liderka Hrišćansko-demokratske unije Anerget Kramp Karenbaurer odustala od kandidature za mesto kancelara na izborima sledeće godine, nemačku političku scenu zadeio se je potres. Trka za čelo CDU, a time i za buduće kancelarsko mesto je već počela.

Odluka liderke CDU je na neki način mogla biti očekivana posle prošlonedeljne afere u pokrajini Tiringija, gde je lokalni CDU, zajedno sa desničarima i liberalima, izglasao novog tirenškog premijera.

To je izazvalo ogromnu raspravu unutar CDU ali i u nemačkoj javnosti, budući da je tim činom CDU legitimizovala ne samo AFD, već njenu najradikalniju struju u Tiringiji.

Angela Merkel je rekla da se prema odluci nesuđene naslednice odnosi s velikim poštovanjem, mada joj je žao.

"Pretpostavljam da joj nije bilo lako i zahvaljujem joj što je spremna da vodi proces izbora naslednika", rekla je Merkelova.

Kramp Karenbauerova je navela da kandidat za kancelara i lidera stranke mora biti ista osoba.

"Ostaću na čelu stranke do odluke o kandidatu za kancelara. Na zahtev kancelarke Merkel ostajem ministarka odbrane", navela je.

Ima li previranja u CDU

Trka za novog šefa CDU je već počela i sva je prilika da će u njoj biti stari Merkelin rival Fridrih Merc, potom ministar zdravlja Jens Špan ali i premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet koji važi za osobu veoma bliku Angeli Merkel.

Među potencijalnim kandidatima za kancelarsku kandidaturu pominje se bavaraski premijer Markus Zeder.

U svakom slučaju, previranja unutar samog demohrišćanskog bloka pre svega idu u korist AFD-u, ali i Zelenima.

Ne očekuje se da Merkelova promeni odluku 

Zeleni već mesecima dišu za vratom samom demohrićanima i ukoliko unutar CDU borba bude veoma jaka, može se očekivati da Zeleni imaju budućeg kancelara Nemačke.

Da paradoks bude veći, prema istraživanjima javnog mnjenja, CDU bi najbolje prošao kada bi kandidat bila upravo Angela Merkel.

Međutim, malo ko to očekuje, budući da Angela Merkel nije tip političara koji daje obećanja da se neće kandidovati na izborima, a potom tu reč pogazi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво