Читај ми!

Amerikanci u Ajovi glasaju nogama na prelu

Unutarstranački izbori za predsedničkog kandidata Demokratske partije u Ajovi izazvali su neočekivanu pometnju. Rezultati koji pokazuju da je najbolje prošao Pit Butidžidž objavljeni su sa 24 sata zakašnjenja, a demokrate su krivca pronašle u novoj aplikaciji za prikupljanje podataka. Izgleda da je komplikovan i neobičan sistem glasanja na stranačkim kokusima zbunio i mladi softver.

Ajova je prva savezna država koja bira predsedničkog kandidata Demokratske stranke i jedna od samo nekoliko koja to ne čini klasičnim glasanjem već na stranačkim kokusima.

Nasuprot uobičajenom izbornom procesu pomoću glasačkih listića ili mašina za glasanje, kokusi su masovna stranačka okupljanja koja se organizuju u tačno određeno vreme na pogodnim lokacijama, kao što su crkve, škole, biblioteke, sportske dvorane...

Simpatizeri Demokratske stranke u Ajovi okupili su se ove godine na 1.678 kokusa u saveznoj državi i 99 "satelitskih kokusa" organizovanih širom sveta za odsutne glasače.

Šetaj ili idi kući 

Kada se sastanu na predviđenom zbornom mestu, učesnici kokusa glasaju tako što odšetaju i stanu na mesto u prostoriji koje je određeno za pristalice kandidata kojeg podržavaju.

Zatim sledi prvo prebrojavanje kojim se utvrđuje koji su kandidati prešli svojevrsni cenzus koji je za najveći broj kokusa 15 odsto glasova.

Građani koji su glasali za kandidate za koje je utvrđeno da nemaju dovoljan broj glasova, imaju pravo da pređu na drugo "polje" u prostoriji i tako daju glas drugom kandidatu ili se jednostavno pokupe i odu kući.

Neobičan proces koji više liči na narodno prelo ili demonstraciju neposredne demokratije u antičkom polisu nego na glasanje u 21. veku, pruža priliku glasačima da vide i čuju jedni druge, da polemišu, dobacuju, izgrade osećaj zajedništva i osete demokratiju onako kako je prvobitno zamišljena.

Takođe, stranke kokuse organizuju uz mnogo manje uplitanja i tutorstva lokalnih vlasti nego što je slučaj sa izborima, što se prilično obilo o glavu demokratama iz Ajove pošto su i oni zbog loše organizacije dobili svoju porciju kritika.

Ništa bez delegata 

Tu nije kraj kompikacijama. Kao i na predsedničkim izborima, birači ne daju glasove direktno kandidatima već biraju delegate koji će na Nacionalnoj stranačkoj konvenciji to učiniti u njihovo ime. Posebnom formulom, broj glasova se prevodi u broj delegata.

Zapravo je još mnogo komplikovanije. Pre nego što glas pojedinačnog građanina koji glasa na nivou svog komšiluka dospe do predsedničkog kandidata na Nacionalnoj konvenciji, održava se nekoliko konvencija, od kojih svaka sledeća pokriva sve veću teritoriju. Na svakoj konvenciji biraju se delegati za sledeću.

Svaka savezna država daje određen broj delegata, u zavisnosti od broja stanovnika. Ajova ih šalje 41, a oni će glasati proporcionalno preferencijama građana.

Ipak, pored njih postoje i "superdelegati" koji imaju pravo da glasaju po sopstvenom nahođenju i uskaču u igru ako nijedan kandidat na Nacionalnoj konvenciji ne dobije dovoljan broj glasova onih manje super delegata, ali to već prevazilazi i sposobnosti mozga, a kamoli neiskusnog softvera...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара