Peking priznao propuste države u reagovanju na širenje koronavirusa

Broj umrlih od koronavirusa u Kini od juče se povećao za 64. Trenutno stanje je 425 preminulih i više od 20.000 zaraženih. Peking je prvi put priznao da je bilo propusta i nedostataka u reagovanju vlasti na širenje koronavirusa. Hongkong je od ponoći zatvorio sve kontrolne punktove na kopnenoj i morskoj granici prema Kini radi zaustavljanja širenja koronavirusa.

U Pekingu je zasedao Stalni komitet Politbiroa Komunističke partije, a predsedavao je predsednik Si Đinping.

Saopšteno je da sistem reagovanja na krizne situacije mora da bude bolji. Najviši organ partije je zabranio ilegalnu trgovinu divljim životinjama i naložio pojačan nadzor na ulicama.

U centru epidemije Vuhanu otvorena je bolnica specijalizovana za slučajeve koronavirusa, a druga će biti zavrešena za dva dana. Lekari tvrde da će se u njima znatno poboljšati lečenje od tog virusa.

"Uz vanredno stanje u sektoru zdravstva u Vuhanu kao lekar nisam razmišljao o sebi, koliko imam godina, već sam prihvatio svoju odgovornost. Uz dve nove bolnice sadašnja situacija biće poboljšana jer će biti više mesta za najviše ugrožene pacijente, imaće i najbolje moguće lečenje", ističe Jing Đim iz Medicinskog centra za vanredne situacije

Kineski stručnjaci tvrde da nije zabeležena mutacija koronavirusa.

"Širom zemlje ima asimptomatičnih pacijenata zaraženih koronavirusom, kod njih nema simptoma zaraze, ali je nukleinska kiselina nađena u brisu iz grla. Neki tvrde da su ti pacijenti zarazni ili da je došlo do mutacije virusa, ali to nije tačno", navodi Đijang Rongment iz Nacionalne zdravstvene komisije.

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebreisus je pohvalio kineske vlasti zbog primenjenih mera kontrole virusa, ali je i upozorio da se više mora raditi na prevenciji epidemija.

"Bacamo novac kada izbije epidemija, a kada sve bude završeno zaboravimo na to i ništa ne radimo na prevenciji naredne epidemije. Ako budemo ulagali u borbu u epicentru zaraze, onda će širenje virusa na druge države biti minimalno i usporeno, moći će da se lako kontroliše izvan epicentra", poručuje prvi čovek SZO.

Od medicinskog materijala trenutno su najtraženije maske, ali je proizvodnja nedovoljna.

Pomaže i Vatikan, biće poslato više stotina hiljada medicinskih maski, objavljeno je na internet stranici Svete stolice. One će biti spakovane po deset u vrećice i biti poslate u tri kineske pokrajine.

Nešto ranije, papa Franja je pozdravio veliku posvećenost Kine na suzbijanju virusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво