Nestašica zaštitnih maski u Kini, mnogi rade od kuće

U mnogim gradovima u Kini danas je prvi radni dan posle produženog prazničkog odmora. Većina Pekinžana je radila od kuće zbog nestašice zaštitnih maski. U Vuhanu i Šangaju odmor i dalje traje.

U kineskom gradu Vuhanu danas je otvorena prva bolnica specijalno izgrađena za lečenje pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

U bolnici Huošenšan, koja ima hiljadu kreveta, pacijente će lečiti lekari i bolničari pripadnici kineske vojske.

Bolnica je izgrađena za manje od deset dana, a u četvrtak bi u istom gradu, koji je najteže pogođen epidemijom, trebalo da bude otvorena još jedna sa još većim kapacitetima.

Ekspresna izgradnja bolnica nije jedino "čudo", kako to nazivaju kineski mediji. Za manje od nedelju dana u Pekingu će biti napravljeno i postrojenje za proizvodnju zaštitnih maski.

Iako više od polovine svih maski na svetu prozvodi Kina, ovih dana se suočava sa nestašicom zaštitne medicinske opreme.

Nova fabrika, čije se otvaranje očekuje već u subotu, moći će da prozivede desetine miliona maski svakog meseca.

Danas je u Pekingu i mnogim drugim gradovima u Kini prvi radni dan, nakon produženog praznika povodom kineske Nove godine.

Mediji pozivaju na poverenje u lekare 

Kako bi se sprečilo širenje virusa i usled nestašice maski, ljudi rade od kuće, gde je to moguće. U Vuhanu i Šangaju, odmor i dalje traje.

Broj izlečenih od koronavirusa sve je veći i po prvi put je premašio broj umrlih. Kineski mediji u prvi plan donose takve priče, i pozivaju na poverenje u one koji se sa epidemijom bore.

Istovremeno, Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene Američke Države šire strah time što su prve savetovale povlačenje osoblja iz Ambasade i uvođenjem putnih ograničenja.

Kineska TV mreža na engleskom jeziku CGTN podsetila je sinoć svoju pobliku da je u Americi ove sezone od gripa umrlo 10.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије