Koronavirus zatvara kompanije, zbog njega padaju cene metala i nafte

Koronavirus pravi i ekonomsku štetu. Već je očigledno da će usporiti rast kineske privrede, a prati se i uticaj na svetsku ekonomiju. Prvi na udaru su saobraćaj, turizam i trgovina. Uzburkalo se i tržište nafte i metala.

Proizvođači zaštitnih maski i medicinskih potrepština su među retkima u Kini koji ovih dana beleže rast posla. Radnici rade prekovremeno u tri smene. Na drugoj strani, proizvođači sveže hrane traže podršku države jer već imaju problem transporta.

"Imamo zaliha ali, na primer, vozači i dobavljači van Vuhana nisu voljni da odlaze tamo zbog epidemije virusa", kaže Vaing Juing, potpredsednik stovarišta za poslovanje svežom hranom.

Zabrinutost raste u čitavom Azijskom regionu. U Japanu, koji se dobrim delom oslanja na kinesku proizvodnju, naložena je hitna analiza ekonomskih posledica. Situacija se pomno prati i u Evropi i Americi.

"Vrlo je neizvesno koliko će se širiti virus i kakvi će mikroekonomski efekti biti u Kini i njenim neposrednim trgovinskim partnerima širom sveta", kaže Džerom Pauel, predsedavajući Federalnih rezervi SAD.

Reagovle su i svetske berze. Padaju cene svih metala, posebno bakra. Većina svetskih kompanija koje posluju u Kini obustavile su proizvodnju, za sada, do 10. februara, a mnoge su i privremeno zatvorile poslovnice. Rusija je privremeno zabranila i uvoz mobilnih telefona iz Kine.

"Ukoliko dođe do obuzdavanja epidemije u relativno kratkom roku, što je i najverovatniji scenario, rast kineske privrede sa planiranih šest odsto mogao bi opasti na 5,5, što i nije tako značajno. Uticaj koronavirusa na svetsku privredu je u tome što se epidemija pojavila u Kini, koja je druga privreda sveta i zbog visokih stopa rasta jedan od glavnih pokretača svetske privrede", kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora PKS za analitiku.

Najveća pomeranja su na nafnom tržištu. Pored ograničene ponude sirove nafte i potražnja je manja, a cene konstantno padaju.

"Opala je potražnja, jer manje ima letova za Daleki istok, redukuje se saobraćaj ozbiljno, u određenoj meri je to svakako uticalo na promenu cene. Promena cene će se sigurno odraziti i na cene na srpskom tržištu, jer prosto troškovi naftnih kompanija za toliko će biti manji, ali za koliko i kada će se to pokazati na ceni goriva, to sada ne možemo reći - tržište će uskoro pokazati", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Da bojazan od svetske krize postoji, pokazuje rast cene zlata, već je 20 odsto viša nego prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи