Lajen: Sutra počinje novo poglavlje za EU

Na ceremoniji u Briselu obeležena je ratifikacija Sporazuma o razdruživanju sa Velikom Britanijom. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU od 1. februara želeti da ima najbolje moguće odnose sa Londonom, ali da ti odnosi nikada neće biti tako dobri kao što je članstvo. Uvek će postojati razlika jer, kako je naglasila, pripadanje Evropskoj uniji ima svoje značenje.

Predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta su na zajedničkoj ceremoniji u Briselu obeležili ratifikaciju Sporazuma o razdruživanju sa Velikom Britanijom.

Ujedinjeno Kraljevstvo u ponoć i zvanično prestaje da bude članica EU. To je prva zemlja članica koja se, posle gotovo poluvekovnog članstva, povukla iz Unije.

Na ceremoniji u Briselu, predsednici evropskih institucija poručili su da će EU i dalje biti jedinstven, jak, optimističan i pozitivan projekat.

"Imamo pomešanja osećanja. Nije srećan trenutak kada neko odlazi. Ali mi smo otvorili novo poglavlje i svu svoju energiju ćemo posvetiti izgradnji jače i ambicioznije EU", istakao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

EU zvaničnici su ukazali da se "izazovi i mogućnosti" EU neće promeniti zbog Bregzita.

Unija će u narednom periodu najviše posla imati u oblasti digitalizacije, klimatskih promena, migracija i jačanju partnerstava širom sveta, naglašavaju u Briselu.

"Iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u izolaciji već u jedinstvu. Nigde na svetu ne možete naći 27 nacija od 440 miliona ljudi koji govore 24 različita jezika i koji se oslanjaju jedini na druge, rade i žive zajedno. To se nije dogodilo slučajno, već je zasnovano na vekovima zajedničke istorije, decenijama zajedničkog iskustva i odlučnosti da se oblikuje zajednička budućnost", zaključila je Ursula fon der Lajen.

Nakon izlaska Velike Britanije iz EU nastupa period tranzicije. To podrazumeva da će Velika Britanija do 31. decembra 2020. godine ostati članica jedinstvenog EU tržišta i carinske unije.

Evropska komisija sledeće nedelje trebalo bi da usvoji i predstavi direktive za pregovore o budućim odnosima sa Britanijom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво