Prvi pacijent izlečen od koronavirusa ima poruku za sve zaražene

U Kini je od posledica koronavirusa umrlo 170, a inficirano više od 7.700 ljudi. Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije danas će ponovo procenjivati da li novi koronavirus sada predstavlja vanrednu situaciju. Izlečen prvi pacijent.

Prema poslednjim podacima, osim u Kini i Sjedinjenim Državama, slučajevi zaraze potvrđeni su u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Hongkongu, Makau, Maleziji, Nepalu, Singapuru, Južnoj Koreji, Sri Lanki, Tajvanu i Tajlandu.

"U poslednjih nekoliko dana zabeležili smo napredovanje virusa, posebno u nekim zemaljama. Ukupan broj zaraženih van Kine je 68. Posebno nas brine prenošenje virusa sa čoveka na čoveka u tri zemlje, a to su Nemačka, Vijetnam i Japan. Ako se to desi u nekoj zemlji gde je slabiji zdravstveni sistem – to bi moglo predstavljati problem", upozorava generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Izlečen 34-godišnji pacijent 

Mediji prenose i da se virus iz Vuhana proširio na 31 kinesku provinciju, a prvi izlečeni pacijent od koronovirusa, Jang Li, ima 34 godine.

Radio je u jednom preduzeću u Vuhanu. Infekcija je registrovana 9. januara, na lečenje otišao 21, a posle deset dana otpušten je iz bolnice u Sečuanu.

"Divim se posvećenosti medicinskog osoblja. Oni su divni. Treba da verujemo da lečenje koje sprovodi stručni tim u medicinskom centru i brižljiva nega tima medicinskkh sestara vode do brzog oporavka. Svim pacijentima želim brz oporavak", poručio je Jang Li.

U gradu Huangangu otvorena je prva bolnica za lečenje bolesti izazvanih koronavirusom. Još jedna se gradi blizu Vuhana. Biće završena za sedam dana.

Prve pacijente primiće 3. februara. Mediji prenose da Kina gradi još četiri bolnice kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.

Saveti kineskih lekara 

Kineski lekari daju i korisne savete.

"Budite u svojim kućama barem dve nedelje u samoizolaciji a sa nama u bolnici kontaktirajte preko vi-četa gde možete postaviti bilo koje pitanje", kaže Su Jing, direktor Bolnice za infektivne bolesti pokrajine Anhui.

Zbog straha od epidemije koronavirusa - na godinu dana odloženo je Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani, koje je trebalo da se u martu održi u kineskom gradu Nanđingu.

Kompanije "Ikea" i "Gugl" zatvorile su svoje kancelarije i predstavništva u Kini.

Svetske avio-kompanije i dalje obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj sa Kinom, a među poslednjima koji su to učinili je i "Er Frans".

Rusija je prekinula železnički saobraćaj sa Kinom. Sinoć je avion sa 195 Amerikanaca iz Vuhana stigao u Kaliforniju. I Evorpska unija pravi plan za evakuaciju oko šeststo svojih državljana iz kineskog grada Vuhana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво