"Huavej" gradi 5G mrežu u Britaniji, SAD zabrinute

Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi u Britaniju da "potvrdi specijalne veze" sa Londonom. Bi-Bi-Si ukazuje na to da je poseta najavljena nakon odluke Londona da kineskom tehnološkom gigantu, kompaniji "Huavej", dozvoli da učestvuje u izgradnji 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Majk Pompeo je ranije rekao da uređaji "Huaveja" predstavljaju bezbednosni rizik, istakavši da SAD neće moći da dele informacije sa zemljama koje koriste te uređaje.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je, međutim, negrao da će ova odluka uticati na obaveštajnu saradnju SAD i Britanije.

Sjedinjene Države smatraju da time što će Britanija dozvoliti "Huaveju" da učestvuje u izgradnju 5G mreže, znači i da će otvoriti vrata kineskoj strani, koja bi mogla da špijunira i izvodi sajber-napade.

Stigao je i odgovor Londona koji objašnjava da "Huavej" neće imati pristup osetljivim lokacijama, poput vojnih baza.

Ipak, administracija Donalda Trampa je razočarana ovom odlukom.

Stejt department je naveo da je poseta Pompea prilika da se potvrde specijalni odnosi Vašingtona i Londona, koji će se nastaviti uprkos tome što Britanija napušta Evropsku uniju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи