Reakcije na Trampov "plan veka": Politički cirkus, zavera, sramota

Palestinski pokret Hamas oglasio se povodom "istorijskog plana" predsednika SAD Donalda Trampa za mir na Bliskom istoku, navodeći da je reč o agresivnim predlozima u vezi sa Jerusalimom. Libanski pokret Hezbolah odbacio je Trampov plan, jer on znači "uništavanje prava Palestinaca". Abas nazvao plan "zaverom". Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštava da je plan američkog predsednika pokušaj da se ukrade palestinska zemlja.

"Trampova objava je agresivna i rasplamsaće mnogo besa", rekao je predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri povodom Trampovog plana na 80 strana.

Izjavu predsednika SAD o tome da će Palestinci dobiti prestonicu u istočnom delu Jerusalima tumače kao koještariju.

"Jerusalim će uvek biti zemlja Palestinaca... Palestinci će se suprotstaviti ovom planu", dodao je Abu Zuhri.

Husam Zomlot, palestinski izaslanik u Velikoj Britaniji, opisao je predloge Donalda Trampa kao "politički cirkus" i "prevaru".

"Tramp je upravo ubio izglede za dogovor dve države", rekao je Zomlot za SAD odbacujući plan.

Zomlot je rekao da Palestinci imaju svoju viziju kako postići mir.

"Put napred je vrlo poznat. Izrael mora da okonča okupaciju koja je započeta 1967. Jednostavno je", rekao je palestinski izaslanik.

Širom Pojasa Gaze održani su protesti protivljenja Trampovom planu, a tokom demonstracija paljene su i fotografije američkog predsednika.

Hezbolah: Plan sramote

Hezbolah je optužio arapske države za saučesništvo u "planu sramote" koji sluti na "zlo u regionu".

"Projekat nagodbe po ovom sporazumu jedan je od najvećih opasnosti i ima za cilj da eleminiše pravo na povratak i liši pravo Palestinaca na sopstvenu zemlju, kao i da stvori socijalne i demografske tenzije i pobunu koja služi interesima neprijatelja i ekspanzionističkim ciljevima", naveo je pokret u saopštenju.

Palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao je plan predsednika SAD "zaverom" i poručio Trampu i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da "ljudska prava nisu na prodaju".

"Rekao sam Trampu i Netanjahuu: Jerusalim nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i oko njih nema cenkanja. A vaš plan, zavera, neće proći", naveo je Abas u televizijskom obraćanju.

Turska je odbacila Trampov plan za Bliski istok navodeći da u njemu vidi nameru da se ukrade palestinska zemlja i uništavanje pokušaja da se osnuje Palestinska država.

"Ovaj plan je plan aneksije koji ima za cilj da ubije dva državna rešenja i krađu palestinskih zemalja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара