Avganistanska vojska nije uspela da dođe do srušenog aviona

Pokušavajući da dođu do lokacije na kojoj se srušio američki vojni avion, avganistanske oružane snage sukobile su se s Talibanima u njihovom regionalnom uporištu u centralnom Avganistanu.

Američka vojska saopštia je juče da se vojni avion E-11A srušio u provinciji Gažni, osporavajući da su avion srušile snage Talibana.

Izostale su informacije o broju putnika i članova posade, kao i o broju žrtava.

Rojters prenosi izjavu lokalnog šefa policije Kalida Vardaka da su snage bezbednosti upućene odmah nakon prispeća izveštaja o padu aviona na mesto nesreće u oblasti Deh Jak i tamo se sukobile sa borcima Talibana.

"Prema našim informacijama, na mestu nesreće se nalaze četiri bezivotna tela, a dva putnika nisu pronađena i vode se kao nestali", precizirao je Vardak.

On je dodao da su pripadnici oružanih snaga dobili naredbu da se povuku jer će uslediti vazdušni udari.

Portparol Talibana Zabiulah Mudžahid izjavio je da su avganistanske snage koje podržava američka vojska pokušale da zauzmu oblast u kojoj se srušio avion i da su se tom prilikom sukobili sa borcima Talibana.

Rojters prenosi da je Mudžahid izjavio da je osujećen pokušaj zauzimanja lokacije na kojoj su ostaci srušene letelice, dodavši da će spasilačkom timu biti dozvoljeno da preuzme tela poginulih.

"Borci Talibana su pronašli šest beživotnih tela na mestu nesreće američkog aviona", izjavio je Mudžahid.

On je ostavio mogućnost da je broj poginulih i veći, ali da je zbog vatre koja je progutala olupinu nemoguće utvrditi tačan broj stradalih.

Anonomni američki izvor rekao je novinaru Rojtersa da je u trenutku nesreće u avionu bilo više od pet osoba, dok je drugi američki zvaničnik izjavio da je, prema rasploživim informacijama, u avionu bilo najmanje dvoje ljudi.

Ni američki zvaničnici, niti pripadnici međunarodnih snaga u Avganistanu, nisu stigli do mesta nesreće. Rojters prenosi današnju izjavu američkog vojnog zvaničnika da je netačna tvrdnja da su Talibani srušili avion, vec da je uzrok pada aviona tehnički problem.

U pitanju je letelica kompanije "Bombardije" za misije uspostavljanja komunikacije sa udaljenim, teško dostupnim lokacijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво