Susret s istorijom i njenim najsurovijim licem

U ponedeljak se navršava 75 godina od oslobađanja Aušvica. Nekada logor, danas je mesto gde se posetioci direktno susreću s istorijom i njenim najsurovijim licem.

Oko 200 preživelih logoraša vratiće se sutra na mesto užasa iz Drugog svetskog rata. Pored njih, 75-godišnjici oslobođenja kampa Aušvic Birkenau prisustvovaće i brojni potomci logoraša.

Holokaust je gotovo potpuno uništio jevrejsku zajednicu u Evropi.

"Kada je majka mog prijatelja umirala, rekla mu je da ona zapravo nije hrišćanka, kao ni on, već da su ortodoksni Jevreji iz Rusije", priča Linda Silverman iz Velike Britanije.

Glavni poljski rabin, Njujorčanin sa adresom u Varšavi, kaže da je Holokaust za preživele Jevreje u nekim slučajevima značio i gubitak identiteta.

"Pre par godina posetila me je jedna žena sa dvoje dece, sinom od 20 godina i kćerkom od 16 godina i rekla mi: Rabine, mislim da su roditelji moje majke Jevrjeji. Pitao sam zašto, a ona kaže da je njena baka pravila palačinke koje niko nije pravio i koje nije videla dok nije naletela na grupu Izraelaca, turista koji su putovali sa palačinkama kao bakinim. Madca se zovu. I rabine, baka je koristila reči koje niko ne zna. Kad bismo bili nevaljali zvala bi nas mišuga, što na jidišu znači blesavo, ludo", priča rabin Majkl Šudrih.

Muž Lusine le Žarden koja drži knjižaru u Jevrejskoj četvrti u Krakovu je pomogao preživelom iz Aušvica da nađe jedinog preostalog rođaka koji živi u malom mestu u Poljskoj.

"Taj čovek je rekao 'ne'. Rekao je da ne želi da ga sretne jer živi u malom gradu gde niko ne zna da je poreklom Jevrejin", kaže Lusina Žarden.

U Aušvic je poslato i 25.000 ljudi sa teritorije Kraljevine Jugoslavije, uglavnom Jevreja, ali i protivnika i boraca protiv nacističkog režima.

Među visokim zvanicama sutra će u Aušvicu boraviti mnogobrojni predsednici država i vlada, među njima i Ana Brnabić.

Ipak, zbog zategnutih odnosa Varšave i Moskve, Rusiju, zemlju naslednicu Sovjetskog saveza, na ceremoniji oslobođenja će predstavljati tek ambasador te zemlje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво