Bitka za Vuhan zbog koronavirusa, ukinute grupne turističke ture u Kini

Čitava Kina je u stanju pripravnosti i pod posebnim merama, ali bitka se vodi za Vuhan i provinciju Hubei, gde je najveći broj zaraženih koronavirusom i umrlih. Tamo je već poslato dodatno medicinsko osoblje, a za dva dana odlazi još 12 timova sa više od 1.600 lekara i bolničara.

Vuhan užurbano gradi dve privremene bolnice za zbrinjavanje zaraženih koronavirusom, sa više od 2.000 kreveta. Jedna bi trebalo da bude otvorena 2. februara, a druga tri dana kasnije.

Ministar zdravlja Kine rekao je da je situacija ušla u ozbiljniju fazu, budući da se sposobnost koronavirusa da se prenosi sa čoveka na čoveka pojačala. Ma Sijaovej navodi da će broj zaraženih nastaviti da raste.

"Još nismo otkrili izvor infekcije i nismo sigurni u rizike od mutacije i kako se širi. Budući da je reč o novom koronavirusu, moguće je da dođe do promena u narednim danima i nedeljama, a opasnost koju predstavlja za ljude različitih godina takođe se menja", poručio je Ma Sijaovej, ministar kineske Nacionalne komisije za zdravlje.

Kina je zabranila trgovinu divljim životinjama u čitavoj zemlji i na svim mestima – od pijaca odakle se veruje da je virus potekao, i prodavnica do restorana i internet platformi.

Sve više provincija uvodi restrikcije u transportu, ukida se javni saobraćaj, taksi prevoz, međugradski autobusi, a u pojedinim gradovima poput Vuhana zabranjen je prolazak automobilima bez specijalne dozvole.

Ukinute su i grupne turističke ture po zemlji.

U Pekingu će biti produžen raspust u vrtićima, školama i na fakultetima, ali još nije jasno kada će ponovo početi da rade.

Paralelno sa kontorlom širenja virusa i lečenjem obolelih radi se i na pronalasku vakcine. Kineski centar za kontrolu i prevenciju oboljenja saopštio je da je počeo istraživanje i razvoj vakcine za novi koronavirus.

Naravno, ne zna se koliko vremena je potrebno da se lek razvije, ali zvuči ohrabrujuće u situaciji u kojoj se nižu samo loše vesti. Do sada se sa koronavirusom izborilo više od 50 ljudi.

broj komentara 0 pošalji komentar