Uvode se kamere za prepoznavanje lica u Londonu

Uprkos upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava i vladine službe za nadzor u toj oblasti zbog narušavanja privatnosti, britanska policija počeće da koristi kamere za prepoznavanje lica u Londonu.

Kamere za prepoznavanje lica u Londonu su prvi put korišćene tokom karnevala u četvrti Noting hil 2016. godine, kako bi policija bila upozorena na osobe sa poternica, prenosi Rojters.

"Tehnologijom za prepoznavanje lica upravljače obaveštajne službe, a biče raspoređene na posebnim lokacijama u gradu", saopštila je londonska policija, ističući da je ova novina ključna za borbu protiv nasilja.

U saopštenju se dodaje da će kamere biti jasno označene, kao i da će policajci građanima deliti letke, kako bi bili upoznati sa događanjima.

Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i šoping centrima, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost zbog mogućeg narušavanja privatnosti.

Protivnici te tehnologije sumnjaju i u njenu preciznost.

Muškarac iz Kardifa tužio je prošle godine policiju Južnog Velsa, navodeći da su njegova ljudska prava prekršena kada su policajci upotrebili tehnologiju automatskog prepoznavanja lica dok je bio u kupovini.

Sud je presudio da je upotreba tehnologije legalna, ali je grupa za zaštitu građanskih prava "Liberti" podnela žalbu na tu odluku.

Evropska unija razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na pet godina, dok ne bude pronađen način da se spreče zloupotrebe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво