Nova pravila za trudnice koje idu u SAD samo da bi se porodile

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja "porođajnog turizma", po kojem žene dolaze da se porode u SAD kako bi im deca imala američki pasoš, prenosi AP.

Tražioci viza za koje službenici u konzulatima procene da dolaze u SAD primarno da bi se porodile, sada će biti tretirani kao ostali stranci koji dolaze u Ameriku na medicinske tretmane, navodi se u smernicama Stejt departmenta koji je poslat u sredu i u koje je uvid imao AP.

Tražioci viza će morati da dokažu da dolaze na medicinski tretman i da imaju novac da to plate.

Stejt department planira da pravila objavi danas, a biće od sutra na snazi, potvrdila su za AP dva zvaničnika koja su insistirala na anonimnosti.

Službenici u konzulatu neće imati pravo da traže informaciju, tokom intervjua, dokaz da li je žena trudna ili tek namerava da zatrudni, ali moraju da procene da li će u trenutku porođaja doći u SAD.

Porođajni turizam je lukrativni posao i u SAD i u inostranstvu, a američke kompanije se reklamiraju i naplaćuju do 80.000 dolara da olakšaju tu praksu, a u troškove su uključeni hotelski troškovi i medicinska briga.

Veliki broj žena iz Rusije i Kine odlazi da se porodi u SAD, ali nema tačnih podataka o kom se broju radi.

Centar za naučno proučavanje imigracija, koji se zalaže za stroža pravila, procenjuje da se u 2012. godini u SAD porodilo oko 36.000 strankinja, koje su potom napustile Sjedinjene Države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво