Opoziv Trampa pred Senatom – rasprava o svedočenju "predsednikovih ljudi"

U Američkom senatu u toku je proces opoziva predsednika Trampa. Senatori trenutno raspravljaju o proceduri koju je juče objavio lider republikanske većine Mič Makonel. Tom procedurom, kako tvrde demokrate, republikanci pokušavaju da ubrzaju proces i predsednika Trampa oslobode odgovornosti bez mogućnosti iznošenja dokaza i iskaza svedoka koji mogu da potvrde predsednikovu krivicu.

Pravilima koje je predstavio Mič Makonel i o kojima će se Senat danas izjasniti, predviđeno je da tim demokratskih tužioca i tim odbrane predsednika Trampa imaju 24 sata u dva dana da predstave svoje argumente, posle čega će uslediti resprava koja će trajati 16 sati.

Kada je reč o dodatnim dokumentima i potencijalnim svedocima, Senat mora da se izjasni o svakom pojedinačno i za odobrenje je potrebna natpolovična većina koju demokrate nemaju.

Lider senatske manjine Čak Šumer smatra da su pravila postavljena tako da američka javnost nikada ne sazna istinu o tome šta je predsednik Tramp zaista učinio.

"Tražili smo četiri činjenična svedoka i tri specifična seta relevantnih dokumenata. Svedoci nisu demokrate, oni su predsednikovi ljudi, njegovi najviši savetnici koje je on imenovao. Svaki dosadašnji proces opoziva predsednika u našoj istoriji uključivao je i svedoke", kaže Šumer.

Lider senatske većine Mič Makonel smatra da su demokrate imale dovoljno vremena da iznesu dokaze u donjem domu Kongresa, ali da nisu dokazali ništa.

"Predstavnički dom je iskoristio svoje vreme. Sada je sve u rukama Senata. Vreme je da ovo ponosno telo opravda smisao zbog kojeg je osnovano", smatra Makonel.

Da bi pozvali svedoke, demokratama su potrebna četiri glasa svojih umerenijih republikanskih kolega, kojih ima, ali je pitanje da li su spremni da odustanu od glasanja po stranačkoj liniji kako je bilo od samog početka procesa opoziva predsednika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво