Kanada, prijava za vrtić i pre rođenja deteta

Polazak deteta u vrtić jedan je od najstresnijih perioda u životu mlade porodice. Pronalaženje slobodnog mesta, upis, prilagođavanje deteta na novu sredinu i brige hoće li dobro jesti i spavati dok nije pod nadzorom porodice, poznate su muke svim roditeljima.

Sve te brige, roditeljima u Kanadi, stignu na red tek nakon dugotrajnog čekanja na slobodno mesto u vrtiću, jer vrtića nema dovoljno za svu decu. Liste čekanja duge su po nekoliko godina, a cena mesečnog troška za vrtić malo je manja od jedne prosečne plate.

Mnogi zbog toga odlučuju da barem jedan od roditelja ostane kod kuće dok ne dete ne krene u školu.

Porodiljsko odsustvo u Kanadi po zakonu traje godinu dana i po dana, iako mnogi roditelji, zbog novca, na posao žele da se vrate što pre. Oni čije dete u vrtić krene sa godinu dana, smatraju da su imali mnogo sreće.

"Juče me zvala jedna mama da se stavi na listu čekanja koja će sledeće godine u decembru dobiti bebicu, i da se stavi sad na listu čekanja, zato što je to najveći problem u Vankuveru, pogotovo naši ako planiraju da prave bebicu najoblje odmah da povedu bake i deke", rekla je Nada Stokanović, vlasnica kućnog vrtića u Vankuveru.

Jelena Brčić Volf prijavila je sina u više od pet vrtića, još dok je bila trudna, ali i dalje nema odgovora.

"Stefan ima dve i po godine i još od njih nisam čula", navela je Jelena Brčić Volf.

U Vankuveru na vrtić čeka 17.000 dece 

Samo u Vankuveru, najvećem gradu u Britanskoj Kolumbiji, trenutno je oko 17.000 dece na listama čekanja. Vlada je prošlog leta obećala 2.300 novih mesta, ali to mnogim roditeljima ne zvuči obećavajuće.

"Koliko god da je Kanada sređenija i bogatija od Srbije da smo mnogi i kao roditelji i kao ljudi koji rade sa decom duboko razočarani u kanadski sistem. Prvo preskupo je, takoreći cela jedna plata ide za jedno dete", kazala je Vesna Vidić, mentor za vaspitače i negovatelje.

Oko 100 kanadskih dolara na dan ili do 2.000 mesečno, u zavisnosti od toga koliko dana u toku nedelje dete ide u vrtić. U poslednje dve godine roditeljima je račun umanjen za oko 200 dolara mesečno, koliko država daje subvencije, a oni sa malim primanjima dobijaju i više, pa ipak, cena vrtica za većinu je previsoka.

Vesna je 17 godina vodila jedan od velikih kućnih vrtića, sa sedmoro dece i asistentom koji je pomagao u poslu. Državne ustanove ne postoje, a nešto što bi bilo nalik vrtićima u Srbiji u organizaciji je privatnih kompanija.

Za male vrtiće licenca nije potrebna 

Najviše ima kućnih vrtića sa po četvoro dece koji mogu i ne moraju imati licencu. Svako kreira svoju cenu i usluge se razlikuju, pa tako neki nude samo užine, a negde deca dobijaju i doručak i ručak.

"Ako hoćeš da budeš stvarno registrovan i legalan i imaš svoju platu, da možeš da imaš penziju od ovoga jednog dana ti se prijaviš i procedura je po tri, četiri meseca za licencu. Kad ti daju, onda te obilaze kad oni hoće", istakla je Nada Stokanović.

Vrtići sa licencom pod redovnim su nadzorom inspektora za standard, negovatelji prolaze policijske kontrole i obnavljaju znanje iz prve pomoći. Deca moraju biti mešovitog uzrasta od beba do predškolaca, i njihova bezbednost je najvažnija.

U vrtićima bez licence takvih kontrola nema, a svakome je čak bez ikakve obuke ili provere dozvoljeno da čuva po dvoje dece u svom domu.

Roditelji, tako, na sopstveni rizik ostavljaju decu neznancima. Da bi to izbegli, stprljivo čekaju na mesto u sigurnom okruženju.

Vaspitači imaju male plate 

Deo problema su i male plate vaspitača ali i nedovoljan broj obrazovanih negovatelja dece, koji bi uz pomoć države mogli da otvaraju vrtiće za veći broj dece nego što kućni uslovi dozvoljavaju.

Za problem koji je decenijama rastao, država u poslednje dve godine pokušava da pronađe rešenje koje bi brzo dalo dobre rezultate.

"Ogroman novac se daje sada ko god hoće da otvori obdanište dobiće koliko god uloži. Isto toliko od države nepovratno i to ide do 250.000 dolara i otvorili su mnogo više škola za više pedagoške i povećali plate vaspitačima", rekla je Vesna Vidić.

Ali ono što roditelje najviše raduje jeste obećanje da bi cena vrtića mogla biti smanjena.

"To je kampanja 10 dolara po danu, što će biti bez obzira na primanja toliko će biti na dan što je po meni logično", dodala je Vesna Vidić.

To bi roditeljima bila ušteda od oko hiljadu dolara mesečno, ali mnogi tu dobru vest neće dočekati dok su im deca još u uzrastu za vrtić.

Obećanja političara mogla bi biti ispunjena tek u narednih nekoliko godina, a čak i ukoliko cena bude smanjena, teško će se naći još oko 15.000 mesta za mališane koji će čekati u redu za upis u vrtić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво