Stoltenberg: Novi dronovi za nadgledanje Rusije, nemaju ih ni Moskva ni Peking

NATO će do 2022. godine razviti nove strateške bespilotne letelice "global hok", koje će moći da lete neprekidno 30 sati, što može da obezbedi uvid i u ono što se dešava u Rusiji, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za norveški list "Verdens gang".

Jens Stoltenberg je objasnio da će dronovi moći da lete na visini od 18 kilometara, a da će radar i senzori moći da daju oštre slike onoga što se događa na zemlji, u rasponu od 200 metara.

"Da smo imali ovu tehnologiju 2014. godine, kada je Rusija koristila vojnu silu u Ukrajini i anektirala Krim, ona bi nam dala mnogo preciznije informacije o onome što se događa. U doba krize postoji velika konfuzija i neizvesnost i izuzetno je važno imati pouzdane informacije", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, nove bespilotne letelice Alijansi pružaju jedinstvenu prednost, kakvu, kaže, nemaju ni Rusija ni Kina, koje nemaju dronove koji mogu da lete na tolikoj visini, a Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja koja ima nešto slično.

Stoltemberg je dodao da se dve letelice trenutno testiraju u bazi na Sicijili, a da će u toku godine biti dopremljena još tri drona.

NATO je kupio deset bespilotnih letelica "global hok".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво